Data actualizării:
Data publicării:

Bulgarii au din nou alegeri anticipate: "Suntem de mult timp bătaia de joc a Europei" / "Situația devine foarte proastă"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Bulgarii se îndreaptă duminică spre urne pentru cele șase runde de alegeri parlamentare din ultimii trei ani, însă analiștii spun că este puțin probabil ca votul să ducă la un guvern stabil care să pună capăt instabilității politice prelungite și să deblocheze reformele economice.

Cele mai recente sondaje de opinie sugerează că niciun partid nu va obține o majoritate, pregătind terenul pentru o nouă rundă de discuții de coaliție odată ce voturile vor fi exprimate, scrie Reuters.

"Votez pentru un viitor mai bun", a declarat Antoaneta Hristova, în vârstă de 55 de ani, care lucrează în domeniul marketingului și al relațiilor publice.

"Dar, ca să fiu sinceră, cred că ne îndreptăm spre mai multe alegeri - șapte în trei ani. Suntem de mult timp bătaia de joc a Europei."

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7 dimineața (04.00 GMT) și se vor închide la ora 20.00 (17.00 GMT), urmând ca exit-poll-urile să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare. Primele rezultate parțiale sunt așteptate în jurul miezului nopții (2100 GMT).

"Situația devine foarte proastă aici, există multe infracțiuni"

Bulgarii își vor alege, de asemenea, reprezentanții pentru Parlamentul European, dar oboseala electorală ar putea fi o problemă. Într-un sondaj Gallup, doar 40% dintre respondenți au declarat că intenționează să voteze. Comisia electorală de stat a declarat că până la ora 11.00 prezența la vot în ambele scrutine era de aproximativ 8,5%.

"Votez pentru a îmbunătăți situația și pentru a face lucrurile mai bune pentru copii. Situația devine foarte proastă aici, există multe infracțiuni", a declarat Georgi Harizanov, 59 de ani, un muncitor în construcții care a votat dis-de-dimineață la Sofia.

Bulgaria are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă și funcțională pentru a accelera fluxul de fonduri UE către infrastructura sa care scârțâie și pentru a o împinge către adoptarea monedei euro și participarea deplină la Spațiul Schengen, cu granițe deschise al Europei.

Planurile de aderare la zona euro au fost deja amânate de două ori din cauza neîndeplinirii obiectivelor privind inflația. În prezent, aderarea este programată pentru 25 ianuarie 2025.

GERB, în fruntea clasamentului

Votul de duminică a fost declanșat de prăbușirea, în martie, a unei coaliții formate din partidul de centru-dreapta GERB și partidul reformist Continuăm schimbarea (PP).

Cel mai recent sondaj Gallup, publicat vineri de agenția de presă BTA, plasează GERB în frunte cu 25,9% din voturi, urmat de trei partide aflate într-o cursă strânsă pentru locul al doilea. PP, partidul ultranaționalist pro-rus Renașterea și Mișcarea pentru Drepturi și Libertate, care reprezintă în principal marea minoritate etnică turcă din Bulgaria, erau văzute obținând 15,7%, 15,5% și, respectiv, 15,3% din voturi.

După ce a votat, liderul GERB și fostul prim-ministru Boyko Borissov a declarat că este important ca alegerile să ducă la formarea unui guvern stabil.

"Avem nevoie de legitimitate indiferent de rezultat", a declarat el reporterilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel