Bulgarii au dat lovitura cu protestele: alocațiile și pensiile vor fi mărite, iar carburanții se ieftinesc, la pachet cu reducerea TVA la încălzire
Protestele din Bulgaria par să fi fost auzite și înțelese de aleși, care au decis să acționeze.
Guvernul de la Sofia a anunţat miercuri o serie de măsuri pentru reducerea presiunilor asupra cheltuielilor populaţiei bulgare, după proteste de stradă împotriva scumpirilor, transmite dpa, conform Agerpres.
Pachetul de ajutoare va veni în sprijinul firmelor şi al unor categorii sociale dezavantajate, cum ar fi pensionarii sau familiile tinere cu copii, a declarat presei premierul Kiril Petkov.
Guvernul intenţionează să renunţe de la 1 iulie la taxele pe produse cum ar fi pâinea şi să crească alocaţiile pentru copii şi pensiile. Cele mai ieftine tipuri de carburanţi urmează să se ieftinească cu circa 0,13 euro pe litru, dar încă nu este clar în ce mod se va atinge acest obiectiv în practică. De asemenea, TVA pentru termoficare va scădea de la 20% la 9%.
Măsurile vor costa Bulgaria circa două miliarde de leva (un miliard de euro).
Şoferii de camioane şi angajaţii din alte sectoare nu au renunţat însă la protestele cu blocarea unor străzi în capitală şi în împrejurimi, precum şi în alte oraşe. Ei cer eliminarea cerinţelor privind carburanţii biodiesel şi reducerea cu 50% a taxelor pe consum.
Conform datelor oficiale, inflaţia în Bulgaria a crescut luna trecută cu 14,4% faţă de aprilie 2021.
Inflația în România
Institutul Național de Statistică (INS) anunță că preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%, anunță INS. De la începutul anului, inflația a crescut cu aproape 8%, iar în ultima lună efectiv a bubuit! ”Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%” mai anunță sursa citată.
În intervalul aprilie 2021 - aprilie 2022, preţurile la gaze naturale au urcat cu 85,27%, la cartofi cu 41,84% şi la uleiul comestibil cu 38,19%.
La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi şi ulei, creşteri mari au mai fost înregistrate la făină (plus 26,70%) şi mălai (plus 28,12%). Comparativ cu luna anterioară, uleiul s-a scumpit cu 5,60%, iar cartofii cu 4,03%, mai arată sursa citată, conform Agerpres.
La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an, creşteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale, la combustibili, 35,69%, la energia termică (22,98%) şi la energia electrică (18,82%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News