Bulgaria va fi exceptată de la aplicarea embargoului asupra petrolului din Rusia până în 2024
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Liderii europeni au convenit să excepteze Bulgaria de la embargoul asupra petrolului din Rusia până în anul 2024.

Bulgaria va fi exceptată până la sfârşitul anului 2024 de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc convenit de liderii europeni la summitul aflat în desfăşurare la Bruxelles, a anunţat premierul bulgar Kiril Petkov, potrivit CNN.

Acesta a precizat că excepţia va oferi Bulgariei un răgaz de timp pentru a-şi adapta rafinăriile să proceseze petrol din alte surse.

Liderii statelor UE reuniţi la un summit la Bruxelles au convenit luni instituirea unui embargo asupra petrolului şi produselor petroliere importate din Rusia, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei în urma agresiunii acesteia contra Ucrainei.

O excepţie a fost acordată şi importurilor de petrol efectuate prin tronsonul sudic al conductei Drujba, care aprovizionează Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, ţări lipsite de ieşire la mare şi care astfel nu au alternative imediate de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia.

Guvernul de la Budapesta a motivat de asemenea că rafinăriile ungare ar avea nevoie de până la patru ani pentru a-şi adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite de cel extras din Rusia.

Embargoul se va aplica după o perioadă de tranziţie de şase luni pentru importul de petrol brut din Rusia şi de opt luni pentru produsele rafinate, scrie Agerpres.

La presiunile lui Viktor Orban, UE a ajuns la un compromis: un acord incomplet este mai bine decât nimic. „Conducta prieteniei” va alimenta cu petrol rusesc Europa

Ungaria nu a acceptat încă noul plan propus de Comisia Europeană privind limitarea importurilor de petrol din Rusia, a afirmat premierul Viktor Orban, în momentul sosirii la summitul special al Consiliului European, la Bruxelles, subliniind că Budapesta aşteaptă garanţii suplimentare.

"Deocamdată, nu există niciun compromis", a declarat Viktor Orban, conform cotidianului Le Figaro. "Sunt necesare garanţii" privind aprovizionarea Ungariei cu petrol, a subliniat Viktor Orban (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel