Bulgaria, fermă în fața Rusiei: În mod incontestabil, camionul care a explodat pe podul Kerci nu s-a aflat niciodată pe teritoriul bulgar
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Rusia susținea de pe teritoriul bulgar ar fi plecat camionul care a explodat pe podul Kerci. În urma propriei investigații, Bulgaria infirmă ferm speculația. 

Camionul care a explodat pe Podul Crimeii nu s-a aflat niciodată pe teritoriul Bulgariei. În legătură cu speculaţiile şi încercările de implicare a numelui Bulgariei în explozia Podului Crimeii, din ordinul prim-ministrului interimar Galab Donev, a fost efectuată o inspecţie de către serviciile de securitate, transmite serviciul de presă al guvernului de la Sofia, conform Rador.

"S-a stabilit în mod incontestabil că acel camion care a explodat pe Podul Crimeii nu s-a aflat niciodată pe teritoriul Republicii Bulgaria, indicată drept punct de plecare pentru traseul său. Potrivit afirmaţiilor din presa rusă, camionul care a explodat pe 8 octombrie 2022 transporta folie de polietilenă. Inspecţia serviciilor bulgare a stabilit că mărfuri cu caracteristici similare au fost introduse pe teritoriul Bulgariei dintr-un alt stat membru al UE într-un container cu documente conform regimului de tranzit. Pe perioada şederii mărfurilor în cauză în Bulgaria, acestea au fost puse sub supraveghere vamală şi au părăsit ţara în acelaşi container, prin portul Burgas, pe 17 septembrie 2022, în direcţia unei alte ţări decât Rusia. Conform rezultatelor inspecţiei, containerul cu care mărfurile au plecat din Bulgaria nu se afla pe camionul explodat. Toate informaţiile despre caz au fost predate procuraturii. Guvernul Republicii Bulgaria nu va permite în niciun caz ca numele ţării să fie asociat cu orice implicare în activitatea teroristă", se arată în comunicat.

Camionul a fost verificat de autoritățile bulgare 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului interimar de la Sofia, Anton Kutev, a declarat că nu s-a întârziat în privinţa verificărilor camionului care a explodat pe Podul Crimeii. Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) a reacţionat prompt, sarcina fiindu-i atribuită luni, iar după 24 de ore, exista deja un rezultat.

"În acest caz, nu am de ce să mă îndoiesc de competenţa serviciilor bulgare. Reacţia cabinetului nu a întârziat în niciun fel. Serviciile au fost însă nevoite să facă o anchetă pentru a putea spune exact ce s-a întâmplat. Încă de luni, prim-ministrul interimar, Gălăb Donev, a dispus verificările efectuate de DANS. În urma rezultatului, suntem absolut siguri că acel camion nu s-a aflat în Bulgaria, ci doar un container similar a trecut prin ţara noastră, printr-un depozit vamal. Nu are nicio legătură cu Bulgaria. Cel mai important lucru aici este că Bulgaria nu poate fi acuzată de terorism", a subliniat Kutev în mod categoric.

Potrivit purtătorului de cuvânt al cabinetului interimar, prin Bulgaria a trecut un container cu caracteristici similare cu cel aruncat în aer pe Podul Crimeii.

"Ceea ce suntem siguri şi ceea ce a fost dovedit de verificările DANS este că Bulgaria nu are nimic de-a face cu asta", a concluzionat Anton Kutev. Amintim că DANS a început o anchetă după ce au apărut informaţii conform cărora camionul care a explodat pe Podul Crimeii pe data de 8 octombrie 2022 a trecut pe teritoriul Bulgariei.

Numărul victimelor crește

În urma exploziei produsă pe podul din Crimeea, patru persoane au decedat, relatează Agenţia de presă TASS, care citează o sursă proprie. Potrivit sursei citate de agenţie, printre cei decedaţi s-ar număra şi judecătorul Curţii de Arbitraj din Moscova, Serghei Maslov. Procedura de identificare a cadavrelor este în desfăşurare. Serviciul de presă al Curţii de Arbitraj din Moscova nu a confirmat, deocamdată, această informaţie. După cum se ştia anterior, trei persoane decedaseră în urma incidentului. Presa rusă titra că printre cei decedaţi se numără ghizii şi bloggerii din Sankt Petersburg Eduard Ciuciakin şi Zoia Sofronova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel