Bulgaria expulzează  doi diplomați ruși acuzați de spionaj
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Ambasada Federației Ruse de la Sofia
Ambasada Federației Ruse de la Sofia
”Doi diplomați ruși au fost declarați persona non grata, după ce am primit o scrisoare de la procurorul șef”, a declarat, miercuri, ministrul de externe Teodora Genchovska.

Procurorii bulgari l-au acuzat miercuri pe un diplomat rus de spionaj și au declarat că un general de rezervă bulgar este anchetat pentru că i-a transmis diplomatului rus informații considerate secrete de stat. Procurorii nu au oferit detalii despre momentul evenimentelor.

Magistraţii nu au dat detalii despre al doilea cetăţean rus.

În replică, ambasada Rusiei de la Sofia a anunţat că va răspunde similar la decizia Bulgariei, potrivit Reuters.

Bulgaria, membră a Uniunii Europene (UE) şi NATO, întreţine în mod tradiţional relaţii economice strânse cu Rusia, dar din octombrie 2019, mai multe cazuri de spionaj au provocat tensiuni.

În urma invaziei ruse a Ucrainei, Bulgaria și-a intensificat anchetele legate de securitatea națională, iar autoritățile evaluează dacă mai mulți diplomați ruși și-au încălcat statutul, a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului, scrie Reuters.

Ministerul de Externe a înmânat o a doua notă unui reprezentant al ambasadei Rusiei la Sofia, pentru a protesta împotriva unei publicații recente văzute ca ofensatoare pentru Bulgaria și aliații săi occidentali pe rețelele de socializare.

Într-o postare pe Facebook din 28 februarie, ambasada a spus că o serie de site-uri web guvernamentale ruse au fost blocate sau au fost afișate incorect în Bulgaria, din cauza ”agresiunii informaționale a Washingtonului și a slujitorilor săi euro-atlantici”, precizează Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel