UPDATE: UDMR, prima reacție / Buletine de vot pentru scrutinul din Ungaria, aruncate pe un câmp din Mureș
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Edmond Dantès)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Edmond Dantès)
Mai multe buletine de vot pentru scrutinul din Ungaria au fost găsite pe un câmp din Mureș

UPDATE: UDMR susține, după ce saci cu buletine de vot din Ungaria au fost găsiți pe un câmp din județul Mureș, că este vorba despre o provocare pentru a discredita voturile maghiarilor de peste graniță și respinge acuzațiile care sugerează că ar fi vorba de fraudă electorală.

"Considerăm inacceptabilă și nefondată cererea partidelor de opoziție din Ungaria ca toate voturile exprimate peste graniță să fie anulate. Imaginile confirmă faptul că este vorba în mod clar de o provocare organizată, menită să discrediteze voturile de peste graniță. Oricine se află în spatele acestei acțiuni încearcă să manipuleze opinia publică în cel mai josnic mod posibil”, transmite UDMR, potrivit Mediafax.

____________________________________________________________________

Buletine de vot pentru scrutinul din Ungaria au fost găsite pe un câmp din județul Mureș, la o groapă ilegală de gunoi. Polițiștii mureșeni au anunțat doar că s-au sesizat din oficiu după ce pe un teren viran din localitatea Livezeni au fost găsite mai multe plicuri desigilate și buletine de vot. Acestea au fost ridicate de către polițiști pentru clarificarea situației.

Surse din anchetă au declarat pentru Mediafax că este vorba despre buletine de vot pentru scrutinul din Ungaria. Ziarul HVG scrie că Poliția s-a prezentat în număr mare la locul faptei și a izolat zona în care au fost găsiți saci întregi, dar nu se știe câți conțin buletine de vot.

Buletinele de vot au fost aruncate la o groapă ilegală de gunoi de lângă Târgu Mureș, fiind găsite în moloz, unele împrăștiate, altele în saci. HVG scrie că există urme de arsuri pe mai multe dintre buletinele de vot, ceea ce sugerează că s-ar fi încercat distrugerea acestora. Aceeași publicație scrie că voturile de pe buletine erau anti - Viktor Orban.

Maghiarii care locuiesc în străinătate și care s-au înregistrat până la 9 martie pot vota prin corespondență la alegerile parlamentare din Ungaria.

67% dintre maghiari îl consideră pe Viktor Orbán un bun lider

Cel mai recent sondaj al Institutului Nézőpont îl compară actualul prim-ministru cu opozantul său de stânga pe baza a trei caracteristici. În fiecare dintre măsurători, opinia maghiarilor care vor merge la vot este mai pozitivă pentru Orbán decât pentru rivalul său.

Respondenții au fost întrebați cât de adevărată au găsit afirmația conform căreia Orbán și Márki-Zay „și-au respectat promisiunile”, precum și în ce măsură consideră că oricare dintre candidați este „un lider bun” și „o persoană corectă”.

Șase din zece (58%) alegători cred că Orbán își ține promisiunile, 31% considerând că acest lucru nu este adevărat. Dimpotrivă, doar 19% dintre alegătorii maghiari cred că Márki-Zay își va respecta promisiunile electorale, în timp ce 35% consideră că nu.

Două treimi dintre alegătorii probabili (67%) spun că Orbán este un lider bun, iar doar unul din patru (25%) alegătorii contestă acest lucru. De cealaltă parte, 44% dintre alegătorii probabili îl consideră pe Péter Márki-Zay un lider rău și doar aproape un sfert (23%) îl consideră un lider bun.

Este mai puțin surprinzător faptul că 96% dintre alegătorii Fidesz îl consideră pe Orbán un lider bun, dar este mai provocator faptul că mai mult de o treime dintre alegătorii de stânga (36%) au considerat același lucru, anume că Orbán e un lider bun.

Sondajul arată că maghiarii activi din punct de vedere politic au o viziune mai pozitivă despre premierul Viktor Orbán decât despre candidatul comun al stângii. În cazul lui Péter Márki-Zay, numărul mare de răspunsuri incerte indică profilul scăzut al politicianului și incertitudinea potențialilor săi susținători. Ungaria va organiza alegeri generale pe 3 aprilie, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel