Data publicării:

Continuă greva profesorilor și haosul? Bulai identifică „drama României”: Vă vine să credeți că partidele sunt mai reformate decât sindicatele?

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Sociologul și profesorul Alfred Bulai a comentat greva profesorilor și acțiunile mișcărilor sindicale care au purtat negocieri și care uneori a părut că pierd controlul în teritoriu.

Alfred Bulai s-a arătat dezamăgit de faptul că marile mișcări sindicale din România sunt departe de acțiunile care ar trebui să le întreprindă cu adevărat sindicatele. El a deplâns faptul că multe sindicate au rămas captive în paradigma anilor 1990 și e de părere că partidele politice sunt mult, mult mai reformate decât mișcările sindicale.

Totodată, în cadrul podcastului Nod în Papură, profesorul Alfred Bulai și-a arătat convingerea că există susținere în societate pentru mișcările sindicale doar pentru că oamenii sunt solidari cu profesorii care au salarii extrem de mici. Însă modul în care se iau decizii la nivel sindicat ridică mari întrebări.

„Din punctul meu de vedere mișcarea sindicală ar trebui să pregătească oamenii, să construiască solidaritate și sprijin. Pregătirea populației, a mediului intelectual. Au noroc că sunt sprijiniți de majoritatea oamenilor și a presei care își dau seama că au probleme reale (n.r. - sprijinul din societate acordat profesorilor). Liderii de sindicat vorbesc de decizia oamenilor, de referendum. Să fim serioși. Când ești lider și ești ales trebuie să îți asumi deciziile. Cum ar fi ca la fiecare decizie președintele sau guvernanții să ceară să consulte oamenii? De ce mai facem alegeri? Și acolo sunt cumva alegeri, deși nu pare, sunt aceeași oameni de 30 de ani.

Din păcate partidele românești sunt mult, mult mai reformate decât sindicatele. Aceasta este drama României. De ce? Pentru că partidele vrând nevrând au făcut schimbări structurale, au apărut formațiuni noi, oameni noi. Liderii actuali nu existau acum 25 de ani în politica mare, s-au rotit și schimbat mogului din partide. Noi le criticăm des dar nu ne uităm și la alte categorii unde e aceeași clasă sindicală, aceleași replici, nu mai au forță reală ca pe vremuri.

Nu au construit nimic în plus. Mișcarea sindicală înseamnă o activitate constantă și permanentă. Îmi cer scuze pentru cei care chiar se implică. Dar în rest s-a ajuns la mica negociere, primim ceva, blocăm când putem”, a arătat Alfred Bulai. 

Youtube video image

Amintim că săptămâna trecută Guvernul a adoptat unilateral o Ordonanță prin care salariile din învăţământ vor creşte, începând cu luna iunie, cu cel puţin 1.000 de lei brut (aproximativ 600 net) la personalul didactic şi cu 400 lei/lună (aproximativ 200 net) pentru cel nedidactic, creşterea salarială reprezentând "un avans, un prim pas" în perspectiva noii Legi a salarizării.

Guvernul a declarat închise negocierile, dar sindicatele susțin că nu au primit acordul cadrelor să se renunțe la grevă. Încă e neclar ce se va întâmpla de marți (6 iunie) când reîncepe școala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel