Data publicării:
Excesele românilor de Sărbători. Bulai și Vâlcu, schimb de replici: "Presiune extraordinară asupra cetățenilor" / "Nu ți-a pus nimeni cuțitul la gât să mănânci un miel"
Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre sărbătorile pascale și excesele făcute de români.
"Fiind această zi de sărbătoare, despre ce putem vorbi dacă nu despre religie? Aș vrea să începem cu cel mai important lucru: masa de Paști, masa de Crăciun, goana prin magazine. Românii dau iama în magazine, comercianții răi scumpesc produsele”, a spus Vâlcu în startul emisiunii.
Facem două excese de sărbători
"Noi, în România, avem niște excese pe care le facem în perioada aceasta. Un exces este cel de a fi bun creștin. Noi suntem buni creștini doar două zile pe an: una este de Crăciun, alta este de Paști. În media vezi reacții din acestea... «Am ajutat o familie, doi copii, veneau sărbătorile și nu aveau ce pune pe masă, suntem bucuroși». Dar copiii aceia mănâncă și alte 364 de zile pe an, nu doar în ziua de Paști..
Avem acest gen de exces în toate, sigur. Pe de altă parte, este adevărat că în această perioadă apare aș, o prohibiție, să nu dăm alte teme în afară de sfânta sărbătoare, deși se întâmplă alte lucruri care ar putea merita atenția, ca în orice altă perioadă. Despre Paști ca atare pot spune că este o sărbătoare, este o chestiune legată de tradiții la urma urmei, dar aici nu mai este vina noastră, celor din România. Toate tradițiile au fost marketizate fără voia lor, adică marketingul le-a transformat în evenimente unde se pot vinde multe lucruri și se pot face bani. De aici este o presiune extraordinară asupra cetățenilor să consume cât mai mult cu ocazia aceasta”, a transmis Bulai.
Vâlcu: Nu-ți bagă nimeni în frigider un miel de 15 kg
„Hai că nu ți-a pus nimeni cuțitul la gât să mănânci un miel. Te uiți la posturile astea cum ar fi Paprika și spun: «Azi gătim friptură de miel. Am doi invitați, luăm trei cotlete». Nu-ți bagă nimeni în frigider un miel întreg de 15 kilograme”, a intervenit jurnalistul Val Vâlcu.
„Nu, în general, sărbătorile religioase de acest gen sunt urmarea unor perioade de asceză, nu? Că de aceea avem post, adică nu consumăm pe ideea că în momentul în care ne eliberăm este cu adevărat o sărbătoare pentru că putem face orice. De regulă, e sărbătoare și pentru că avem liber. M-a întrebat, pe timpuri, Tăriceanu cum să facem să serbăm Ziua Europei. I-am zis: «Simplu, dați-ne liber»”, a continuat sociologul Bulai.
„Oricum ar fi, avem un consum ostentativ care se face de Paști, doar că marketingul a făcut să fie exagerat prin faptul că trebuie să facem cadouri – asta nu are nicio legătură cu creștinismul”, a mai spus Bulai. „Stai, asta înseamnă că cea mai mare sărbătoare a creștinătății este... Black Friday”, a glumit Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News