Data publicării:
Bulai: Scuza PNL cu alegerile și începutul școlii ne insultă! Chiar ne cred proști?
Mutarea zilelor în care românii își vor alege președintele pentru următorii 5 ani a cauzat mari neînțelegeri în coaliție, iar acordul dintre PSD și PNL este mai aproape decât oricând să se rupă.
Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au discutat despre strategia celor două partide pentru tururile de scrutin de la final de an, dar și despre încrederea minimă pe care o mai au românii în clasa politică.
Calculul politic al mutării alegerilor prezidențiale
„Alegerile prezidențiale din România erau bătute în cuișoare să zicem, dar s-a dovedit că nu. Am putea vorbi de influența alegerilor prezidențiale din SUA?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Ar fi o prostie. Din punctul meu de vedere, sunt calcule proaste. În Constituție scrie clar care este termenul pentru alegerile parlamentare, prin urmare nu se pot suprapune cu cele prezidențiale. Cele două termene sunt la două-trei săptămâni distanță, nu poți încălca Constituția. Dacă ar fi la două săptămâni distanță oricum vorbim de un mare bonus la parlamentare pentru cel care câștigă funcția de președinte.
(...) Eu cred că PSD are dreptate din acest punct de vedere. PNL denunță un calcul prostesc făcut inițial, însă au bătut palma. Arată încă o dată câtă lipsă de onoare există între parteneri. Dacă veneau cu o poveste lacrimogenă, dar să ne iei cu începutul școlii? Ne insulți! Tu, în martie, când ai fixat nu știai că în România de când ne știm noi în septembrie începe școala? Tu chiar ne crezi idioți?”, a răbufnit sociologul Alfred Bulai.
Cine i-a mâncat PNL-ului tema?
„Asta e o scuză de grădiniță precum «Mi-a mâncat câinele tema». Se găsesc tot felul de scuze”, a adăugat Vâlcu.
„Trebuiau să fi zic măcar: «Uite care-i problema, facem un calcul politic sau electoral și nu credem că e bine să fie în septembrie alegerile. Vrem să fie în decembrie că e luna cadourilor”, a mai spus Bulai.
„Mie îmi dă cu rest calculul acesta în orice variantă. De ce să te duci în decembrie? În ideea că ar fi vulnerabilizat Marcel Ciolacu de facturile de iarnă?”, a completat jurnalistul Vâlcu.
Cum se reflectă facturile la energie în votul românilor
„Nu, astea sunt prostii fără margini. Am auzit argumentele astea precum recuperarea pensiilor și altele. Trebuie să fii cumva să crezi că cei 15-20 de lei la pensie sunt sume care semnifică ceva. În realitate nu înseamnă nimic. Câștigurile nu există real și pierderile sunt inutile pentru că lumea nu crede în așa ceva.
Fie vorba între noi, decembrie e o lună bună pentru alegeri, pentru că se primesc bani, prime, tot ce vrei tu. În februarie e periculos să le pui, în rest nu contează”, a conchis Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News