Bulai: Problemă de cultură politică pe care oamenii care ne reprezintă nu o au. Nu suntem la nivelul altora
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Invitat la Podcastul „Nod în papură”, sociologul Alfred Bulai a vorbit despre nivelul de pregătire al diplomaților din România.

Sociologul Alfred Bulai a fost invitat la Podcastul „Nod în papură”, unde a vorbit despre incapacitatea diplomaților din România de a se ridica la nivelul specialiștilor din alte state:

„Cel mai bun exemplu e ca oamenii să se uite la diferitele delegații, atunci când văd la televizor întâlniri diplomatice, să se uite la delegațiile românilor și, de exemplu, la delegațiile rușilor. Rușii stau țepeni, au sobrietate, pe când politicianul român se fâțâie, se învârte, mai ațipește. E o școală aici, negocierea e o chestie serioasă. Am avut buni diplomați, nu știu câți mai avem, nu suntem la nivelul altora, dar, din punctul meu de vedere, o mare parte din cei care s-au ocupat de Uniunea Europeană nu au conștiința faptului că ei sunt parte a UE.

Aici e marea problemă. Dacă te consideri partener egal al meu, pot negocia orice. Sigur, cu șanse mai mari sau mai mici de succes. Dacă merg pe principiul că mă duc să văd ce mi se zice și dacă e în regulă ... .“

Jurnalistul Val Vâlcu a intervenit: „Da, dar în felul ăsta îmi iau o grijă, că nu mai am nicio răspundere. Am întrebat, mi-a zis, nu e răspunderea mea...“

Alfred Bulai: „Sigur că da, pentru că, evident, una e în momentul în care vi și spui uite ce a zis la Bruxelles, aia e, e lege, pe când, dacă tu le explici la ăia că nu vei face o anumită chestie pentru că nu funcționează în România, uite ce-ți propunem noi, ăia s-ar putea să deschidă negocieri, pentru că sunt obișnuiți să negocieze. Noi avem impresia că sunt literă de lege. E o problemă de cultură politică pe care oamenii care ne reprezintă nu prea o au“, a precizat Alfred Bulai.

Criză politică. Alfred Bulai: Nu se mai pune problema împăcării între PNL şi USR. Au deja depuse actele, fac partajul

Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au vorbit despre viitorul partidelor parlamentare din România.

„Guvernul PNL-USR are mai multe șanse să reziste?”, a întrebat Val Vâlcu, făcând o comparație cu o eventuală colaborare a liberalilor cu social-democrații.

„Din punctul meu de vedere o lungim așa cu PNL-ul care e la guvernare până una-alta, că Florin Cîțu e prim-ministru în continuare. Nu cred că se mai pune problema să se mai împrietenească cu USR-ul, au deja depuse actele, fac partajul, nu prea cred în ceva de genul acesta”, a răspuns sociologul Alfred Bulai.

„Suntem în vremea Convenției Democrate. Și varianta cu PSD asigură o stabilitate mai mare, teoretic. Cu USR s-ar putea nici să aibă numărul de voturi”, a mai spus sociologul. „Ar fi culmea să-i dea funcții grupării Orban în guvern”, a adăugat Vâlcu (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel