Bulai a făcut radiografia politică a anului 2022: O mișcare contrar intuiției obișnuite
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Sociologul Alfred Bulai a făcut radiografia politică a anului 2022.

Sociologul Alfred Bulai a punctat principalele mișcări politice făcute de partidele din România pe parcursul anului 2022:

„Anul politic 2022 a fost foarte șters și a fost un an fără mari probleme, iar asta „datorită” lui Putin. „Datorită” conflictului dintre Rusia și Ucraina s-a terminat pandemia peste noapte, s-a dus cu totul, ni s-a spus că nu mai sunt importante restricțiile, deși Covid-19 mai există pe planetă.

Pe de altă parte, acest război ne-a adus o alianță extrem de puternică și foarte stabilă între cele două partide mari, contrar intuiției politice obișnuite, unde se unesc mai mult partide mici să se bată cu unul mare. În cazul de față s-au unit două partide mari - PSD și PNL - care controlează total Parlamentul, și a mai venit și UDMR-ul care se lipește în general de putere.

Practic, timp de un an am avut o opoziție slabă, cu cei de la AUR care s-au zbenguit și au încercat să facă unele lucruri, dar și ei au avut o perioadă mare în care nu își găseau orizontul, pentru simplul motiv că erau calați doar pe lupta împotriva restricțiilor și vaccinurilor, ceea ce sigur că nu mai avea niciun sens. Acum, slavă Domnului, datorită crizei care bântuie prin Europa și prin România, au material de lucru.

De asemenea, mai avem un USR care, mă rog, se tot caută de mai bine de un an și nu se găsește (citește continuarea AICI)“, a spus, la DC News, la emisiunea Nod în Papură, sociologul Alfred Bulai.

În luna mai se schimbă premierul

Sociologul Alfred Bulai a făcut câteva precizări referitoare și la rotația premierilor din luna mai, atunci când Nicolae Ciucă ar trebui să-i cedeze locul de la Palatul Victoria lui Marcel Ciolacu:

„Ne putem gândi că după alegeri se fac alte alianţe, alte structuri, dar nu există un orizont de speranţă că lumea va participa semnificativ la vot şi la alte acţiuni politice. Totul se poate schimba, însă, în cursul anului 2023. Mai precis, rocada la Guvernare, dacă va exista, va duce la un anumit gen de dinamism al scenei politice, pe care îl vizează în subteran, latent, PNL. Are şi o politică pregătită, în sensul în care vom vedea din nou manifestaţii, lozinci. 

Ceea ce, sigur, va schimba raportul dintre cele două forţe. Sigur că şi USR îşi va permite din nou să aibă iniţiativa. Deci din punctul ăsta de vedere s-ar putea să avem parte de nişte schimbări, pentru că se apropie şi anul electoral“, a mai spus Alfred Bulai (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel