Data publicării:

Referința pentru claw-back. Firmele românești plătesc pentru medicamentele scumpe

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

 Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Adrian Grecu, a declarat că bugetul de referință utilizat pentru calculul taxei claw-back la medicamente este nemodificat de şase ani. Suma este aceeaşi, de circa 6 miliarde de lei, impunându-se ajustarea acesteia cu cel puţin rata inflaţiei sau cu creşterea economică.

 

'Din punctul meu de vedere, primul lucru abordat ar trebui să fie finanţarea. Ar trebui făcute nişte ajustări măcar cu rata inflaţiei, cu creşterea economică. La acest moment, diferenţa care ar trebui ajustată în ultimii şase ani a ajuns la aproximativ 1,5 miliarde de lei, bani suportaţi de producători prin taxa clawback, (...). Propunerea mea ar fi de a ne aşeza la masă toţi cei care funcţionăm în această industrie, inclusiv Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, producătorii generici, producătorii originali, distribuitori, farmacişti şi să găsim o soluţie de compromis', a afirmat preşedintele APMGR.

 

Pacienții nu vor mai găsi medicamente ieftine

El a adăugat că înţelege că este o lipsă de bani, dar că fiecare ar trebui să renunţe la ceva, să adauge valoarea într-un alt fel şi, astfel, să se găsească soluţii, iar iniţiativa ar trebui să aparţină Ministerului Sănătăţii. 'Până acum, răspunsul pe care l-am primit este că se analizează opţiuni şi scenarii. Anul acesta au tot fost schimbări la Guvern, la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi atunci, încep nişte discuţii, după aceea pică, se ia de la capăt, se analizează noi scenarii şi tot aşa suntem tot în poziţia din care am plecat. Medicamentele foarte ieftine la care taxa clawback este greu suportabilă încep să dispară, exact cum s-a întâmplat acum doi ani când s-a implementat preţul cel mai mic. Încet, încet companiile îşi reevaluează portofoliul şi renunţă la cele mai ieftine, asta însemnând că pacientul român nu va mai găsi medicamente ieftine şi va trebui să cumpere ceva mai scump, iar Casa de Asigurări de Sănătate să compenseze medicamente ceva mai scumpe', a spus Adrian Grecu. Preşedintele APMGR participă la a IV-a Conferinţă Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar, care se desfăşoară, în perioada 12-14 octombrie, la Poiana Braşov.

De cealaltă parte, producătorii produselor inovative, scumpe, susțin că au dificultăți în lansarea celor mai moderne terapii în România. Pacienții cu probleme grave nu primesc sprijin pentru o terapie salvatoare de vieți, au explicat reprezentanții ARPIM, Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel