Bugetarii de lux ai României: Câștigă salarii de 2000 - 2500 de euro. Vestea bună e că se mai fac angajări! Burduja: Sunt plătiți din fondurile PNRR
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit la DC NEWS despre salariile din cadrul Ministerului pe care îl conduce.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit la DC NEWS despre faptul că în cadrul ministerului sunt angajați doar 20 de IT-iști, iar momentan se fac angajări. Astfel, Ministerul Digitalizării caută IT-iști. Totodată, sunt disponibile 300 de posturi și la Autoritatea pentru Digitalizarea României, aflată în subordinea Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

"V-aș întreba și câți IT-iști are Ministerul Digitalizării?", l-a întrebat Alex Vlădescu pe Sebastian Burduja.

"În zona de IT, strict a Ministerului, administrativ aș spune, sunt trei colegi și avem acest program de transformare digitală care include 15 colegi. Sunt plătiți din PNRR, mai bine decât alți IT-iști din sectorul public. Încasează undeva la 2000-2500 de euro pe lună și se ocupă exact de partea de PNRR, cloud-ul guvernamental, integrarea altor instituții în acest demers", a spus Sebastian Burduja.

300 de posturi disponibile la Autoritatea pentru Digitalizarea României



"Cu alte cuvinte, sunt doar 20 de angajați în tot ministerul. Nu vi se par prea puțini pentru un minister care se vrea să fie tocmai al digitalizării. Aveți planuri poate să angajați mai multă forță de muncă, mai mulți specialiști?", a întrebat Alex Vlădescu.

"Sunt și acum scoase câteva poziții de IT-iști (n.r. la concurs), sunt și poziții la direcția de politici. Trebuie însă să înțelegem arhitectura sistemului. Ministerul Digitalizării nu implementează proiectele, programele de digitalizare. Noi ne ocupăm cu politicile publice, strategia, viziunea și nu avem doar digitalizarea, avem și telecomunicațiile, și cercetarea, și spațiul cosmic, deci toate subiectele acesta sunt în acest mandat. Există Autoritatea pentru Digitalizarea României în subordinea ministerului nostru.

Acolo mai sunt vreo 300 de posturi și recent a fost reorganizată această autoritate tocmai pentru a aduce noi specialiști care să gestioneze aceste mari proiecte de transformare digitală. Problema este însă nu doar de volum, ci și de nivelul de salarizare. 

Sebastian Burduja: A fost rezolvată o inechitate


Statul român încă nu își permite și nu a găsit o modalitate de a-i scoate din grila de salarizare pe acești specialiști, astfel încât să fie salarii competitive în raport cu ce câștigă în mediul privat. Chiar și colegii plătiți din fondurile PNRR cu 2000-2500 de euro ar putea câștiga de 2-4 ori mai mult în sectorul privat și aici este o problemă pe care noi am început să o rezolvăm. Am dat un ordin a patru ministere care a rezolvat acea inechitate prin care doar IT-iștii de la privat beneficiau de facilități fiscale, IT-iștii de la stat cu același profil, aceeași fișă a postului nu puteau beneficia.

Ei bine, de la 1 ianuarie beneficiază și deja avem reacții foarte pozitive în sectorul public. Sunt colegi programatori care au început să primească mai mulți bani la fiecare salariu. Sigur, vorbim despre 500 până într-o mie de lei, dar ca o chestiune simbolică de echitate contează și ne gândim la alte soluții pentru a-i putea recompensa la valoarea reală a muncii lor", a explicat Sebastian Burduja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel