BUGET 2015: Miniștri PSD, scrisori deschise către Gorghiu și Blaga
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Mai mulți miniștri PSD au redactat scrisori deschise către cei doi copreședinți ai PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la efectele negative ale deciziei liberalilor de a ataca la Curtea Constituțională legea bugetului pe 2015.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, le scrie liderilor PNL că  "blocarea procedurilor de cofinanțare a proiectelor aprobate sau aflate în curs de avizare a devenit, din păcate, o realitate care nu poate fi ignorată!".

"Acțiunile reprezentanțilorPartidului Național Liberal pun în pericol capacitatea Guvernului de a aloca de la 1 ianuarie suma de 6,3 miliarde de euro pentru cofinanțare. Totodată, demersul opoziției amenință să dăuneze ritmul bun de absorbție la începutul anului, dar și cheltuielile destinate investițiilor, care însumează 44,76 miliarde de lei în 2015", spune Teodorovici, care precizează că rata de absorbție pentru cadrul financiar multianual 2007-2013 a ajuns la 46,24%.

Într-o altă scrisoare deschisă, Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstice, face apel la PNL să retragă sesizarea depusă la CCR.

Scandal pe Buget. PNL contestă legea la CCR, Victor Ponta avertizează

"Contestarea Legii bugetului poate determina amânarea intrării în vigoare a unor măsuri sociale foarte importante, cum sunt majorările salariale pentru diverse categorii de personal, dar și majorarea pensiei minime, de la 350 la 400 de Lei. Există deja semnale puternice de îngrijorare din zona celor afectați de amânarea intrării în vigoare a bugetului.

De asemenea, foarte important, sunt riscuri majore legate de problema cofinanțării proiectelor din fonduri europene, menite a duce la crearea de locuri de muncă pentru tineri", spune Plumb.

Un demers similar a inițiat și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. El le-a cerut liberalilor să renunțe la a mai contesta bugetul la CCR, arătând că miza unui astfel de demers are doar o miză politică.

"Din perspectiva domeniului pe care îl coordonez ca ministru, vă pot spune că bugetul de stat pe anul 2015 este unul mai bun atât pentru angajaţii din sistemul public de sănătate, cât şi pentru sistem în ansamblul său, ţinând cont că alocările pentru Sănătate pe anul viitor sunt în creştere. Contestarea bugetului pe anul 2015 nu va duce decât la crearea unor grave neplăceri în luna ianuarie atât pacienţilor, cât mai ales zecilor de mii de angajaţi din sistem, fie că mă refer la medici, asistenţi medicali sau personal auxiliar", spune Bănicioiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel