Budapesta și UE, contre reciproce pe tema statului de drept
Data publicării:
Autor: Cătălin Șerban
WhatsApp
Miniştrii afacerilor europene din statele UE l-au audiat marţi pe omologul lor ungar pe tema situaţiei statului de drept în ţara sa.

Aceste noi dispute au apărut în cadrul procesului de sancţionare a Ungariei considerat de Budapesta ca fiind motivat politic într-un bloc comunitar împărţit între membri buni şi răi, cei din urmă fiind aceia care nu se aliniază poziţiei europene mainstream, relatează agenţiile DPA şi MTI. 

Ungaria și Polonia, în continuare, monitorizate de UE

 La finalul reuniunii, vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova a declarat că executivul comunitar îşi va continua eforturile de a aduce Ungaria, precum şi Polonia, pe linia valorilor europene.

Premierul ungar Viktor Orban este în conflict cu Bruxelles-ul din cauza reformelor în justiţie şi a măsurilor ce restrâng libertatea presei şi pe cea academică. Budapesta susţine însă că reproşurile instituţiilor europene ar fi determinate de opoziţia Ungariei faţă de politica europeană privind migraţia.

Parlamentul European a declanşat anul trecut procedura articolului 7 împotriva Ungariei, aceeaşi procedură fiind declanşată de Comisia Europeană împotriva Poloniei. Dar pentru ca această măsură să se concretizeze în pierderea dreptului de vot al unei ţări în Consiliul UE este nevoie de vot unanim al tuturor celorlalte state membre, iar Ungaria şi Polonia s-ar sprijini reciproc în acest caz.

Nu vedem progrese în direcţia corectă. Actualele propuneri legislative în Ungaria sugerează mai degrabă că ar putea fi regrese, a estimat ministrul german pentru starea Europei, Michael Roth. Nu dorim să provocăm Budapesta, ci să ajungem la o înţelegere comună în UE asupra statului de drept, a completat el.

Articolul 7, pericol pentru legitimitatea instituțiilor europene

Sper că vom primi nişte răspunsuri din partea Ungariei, a declarat la rândul său comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders. Înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Generale, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar Zoltan Kovacs a susţinut că procedura articolului 7 subminează legitimitatea instituţiilor europene.

Acesta a fost criticat de participanţi după ce, în timpul dezbaterii unor chestiuni ridicate de Italia, Germania, Portugalia şi alte state membre, el a transmis live pe Twitter în timpul reuniunii, contrar uzanţelor respectate la întâlnirile ministeriale europene.

UE a ajuns să aibă ”membri buni și răi”

La rândul său, ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a estimat după audierea din Consiliul Afaceri Generale că Uniunea Europeană a ajuns să fie împărţită între membri buni şi răi (...) şi unele forţe încearcă să pedepsească ţările care spun nu poziţiei europene mainstream. Ungaria respinge tonul didactic al acestor întâlniri, a adăugat ea, apreciind că numărul redus al participanţilor la audierea de marţi arată că scade interesul pentru această procedură motivată politic, conform AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel