Budapesta, pe cale să piardă miliardele Uniunii, din cauza regimului Orban: Ungaria nu mai este o democrație
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Orban
Orban
Executivul Uniunii Europene va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza problemelor de corupție, au declarat miercuri doi oficiali pentru Reuters, în ceea ce ar fi prima astfel de mișcare împotriva premierului Viktor Orban.

Șefa executivului, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul său anual în Parlamentul European, că va îngheța fondurile pentru membrii care dăunează democrației și a subliniat problema corupției.

„Trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre... Aș dori să mă concentrez pe corupție”, a spus ea, fără a numi în mod specific Ungaria.

Executivul ei trebuia să recomande duminică suspendarea a până la 70% din fondurile de coeziune în valoare de 22,5 miliarde de euro (22,44 miliarde de dolari) alocate Ungariei din bugetul UE 2021-2027, potrivit oficialilor UE. Nicio sursă nu a specificat suma exactă în cauză.

Parlamentarii europeni l-au denunțat pe Orban de ani de zile în privința încălcării drepturilor minorităților sexuale și femeilor, precum și a libertății mass-media, a universităților și a instanțelor de judecată.

„Ungaria nu este deloc o adevărată democrație”, a spus Gwendoline Delbos-Corfield, un parlamentar francez verde, citat de Reuters.

Veteranul premier al Ungariei, Viktor Orban, neagă astfel de critici, dar este sub presiune. Budapesta a promis că va înființa o agenție anticorupție și a spus în mod repetat că speră la un acord cu Bruxelles-ul.

Cu toate acestea, Comisia a fost precaută, neîncrederea fiind ridicată după ani de certuri acerbe cu Orban.

Orice reduceri s-ar adăuga la cele aproximativ 6 miliarde de euro din stimularea economică separată COVID-19 a blocului, alocată Ungariei, dar blocată de Comisie din cauza acelorași preocupări de corupție.

Țările UE ar avea la dispoziție până la trei luni pentru a decide cu privire la recomandarea Comisiei printr-un vot majoritar.

Unul dintre oficiali a spus că orice decizie finală s-ar putea schimba în continuare dacă Ungaria urmărește cu „mai multe detalii și punerea în aplicare” a măsurilor împotriva corupției pe care le-a propus.

Ungaria a avut de departe cea mai mare pondere de nereguli din întreg blocul în cheltuirea fondurilor UE în 2015-19, potrivit agenției UE antifraudă. Bruxelles-ul a cerut de multă vreme transparență, concurență și responsabilitate în achizițiile publice din Ungaria.

Comisia Europeană vrea să reducă finanțarea UE pentru Ungaria cu 70%

Comisarul pentru buget al Uniunii Europene a propus reducerea fondurilor pentru Ungaria cu 70%.

Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn a propus Comisiei să reducă cu până la 70% din finanțarea UE a Ungariei dacă guvernul refuză să introducă măsuri acceptabile pentru a potoli preocupările Bruxelles-ului cu privire la standardele democratice, corupție, migrație și drepturile LGBTQ.

Într-un document din iulie publicat de Comisia UE, Hahn a scris într-o notă către alți comisari că o „suspendare de 70% a angajamentului” din bugetul actual al UE ar fi un răspuns proporțional din partea Bruxelles-ului în cazul în care schimbări semnificative nu se materializează după discuțiile dintre comisie și administrația lui Viktor Orbán.

În nota sa, Hahn citează „nereguli sistemice, deficiențe și slăbiciuni în procedurile de achiziții publice; o rată ridicată a procedurilor de licitație unică și o intensitate scăzută a concurenței” ca domenii de îngrijorare pentru comisie, pe lângă un răspuns mut din partea guvernului ungar cu privire la „detecția, prevenirea și corectarea conflictelor de interese”, ca precum și „limitări ale investigației și urmăririi efective a presupuselor activități criminale”.

Mai mult, Hahn a susținut că răspunsul guvernului ungar la preocupările UE cu privire la independența judiciară din țară a fost insuficient, iar Ungaria „nu a transmis informații fundamentate cu privire la preocupările identificate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel