Budapesta, declarații panicarde: Starea de urgenţă la nivelul UE ar însemna recunoaşterea trecerii la economia de război
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ciprian Dumitrache
WhatsApp
Oficialii ungari văd măsurile Uniunii Europe ca pe o recunoaștere că se trece la economia de război.

În cazul în care Uniunea Europeană va decreta starea de urgenţă energetică, aceasta ar însemna recunoaşterea în mod deschis că Europa a trecut la economia de război - a declarat sâmbătă Gergely Gulyás, ministrul cancelariei premierului Ungariei, în cadrul unui briefing guvernamental, scrie Rador.

Gergely Gulyás a adăugat că adoptarea unei astfel de măsuri ar însemna o recunoaştere a faptului că au greşit din partea acelor politicieni care anterior au afirmat că războiul din Ucraina nu va avea efecte asupra Europei.

Oficialul ungar a ținut să precizeze că ”deși nu a votat-o, Ungaria va fi nevoită să respecte decizia privind reducerea consumului de gaze naturale cu 15% şi va fi în stare să o facă”.

Oficialul ungar a afirmat că vor trebui analizate toate mijloacele realizabile pe termen scurt sau lung pentru înlocuirea gazelor naturale cu o altă formă de energie, deoarece "într-adevăr merită să fugi de gaze".

Gergely Gulyás a adăugat că un preţ al gazelor de peste 200 de dolari/MWh ar dezavantaja Europa în concurenţa la nivel global, în condiţiile în care nu există nicio speranţă că războiul din Ucraina se va încheia în curând.

Ungaria restrânge schema de plafonare la carburanți

Oficialul a mai declarat că Guvernul va apela la stocurile strategice după închiderea rafinăriei Mol din Százhalombatta. 

Ungaria a restrâns sfera de eligibilitate pentru combustibili cu prețuri plafonate și crește o taxă excepțională pentru grupul de petrol și gaze MOL în ultimul său lot de măsuri pentru a aborda criza costului vieții și presiunile asupra finanțelor guvernamentale.

El a spus că acest lucru este necesar, deoarece principala rafinărie Dunăreană a MOL intră în întreținere de luni, reducând drastic aprovizionarea cu combustibil pe piața internă, deși guvernul va elibera, de asemenea, un sfert din rezervele sale strategice de combustibil pentru a asigura aprovizionarea, scrie Reuters.

 

Citește și: Kremlinul susţine că Rusia nu este interesată să întrerupă livrările de gaze în Europa

"Rusia nu este interesată de aşa ceva", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Peskov a afirmat că Moscova este un furnizor "responsabil" de gaze, în pofida a ceea ce se spune la Bruxelles şi Washington.

"Rusia a fost şi continuă să fie o ţară care garantează în mare parte securitatea energetică a Europei", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În acelaşi timp, el a subliniat că "dacă Europa continuă pe calea adoptării de restricţii şi sancţiuni fără sens, ceea ce o afectează pe ea însăşi, situaţia va fi diferită".

"Dar repet, Rusia nu este interesată de asta (închiderea robinetului la gaze către Europa)", a insistat el.

Moscova a reluat la 21 iulie furnizarea de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream, dar, la doar câteva zile după reluare, a redus fluxul de gaze la doar 20% din capacitatea gazoductului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel