Bucureștiul, o oază pentru sălbăticie. Ovidiu Roșu: Este plin! Găsim și specii sălbatice pe blocuri
Ovidiu Roșu, medic veterinar, a vorbit despre speciile de animale sălbatice care trăiesc în București.
"Avem o multitudine, este incredibil cât de multe specii există în Bucureşti, în oraşe, peste tot în ţară. Nu avem specii mari, nu vorbim despre urși, lupi, dar vorbim de foarte multe vulpi, bursuci, arici. Foarte multe specii de păsări! Avem, din zona păsărilor răpitoare de noapte, cucuruzi, tot felul de bufniţe, cucuvele. Răpitoare de zi - vânturei, tot felul de şorecari comuni.
"Găsim şi specii sălbatice pe blocuri"
Foarte multe specii de apă - multe lebede, rațe sălbatice, tot felul de lişiţe, tot felul de pui de găinuşe de baltă. Sunt foarte multe specii pe care le întâlnim în zonele urbane, în special în zonele de lacuri, unde se găseşte un mic ecosistem, dar găsim şi specii sălbatice pe blocuri. Şi ne confruntăm, acum, cu pescărușii. Bucureștiul este unul dintre oraşele cu afluenţă, cu un număr enorm de pescăruşi.
Lumea s-a învăţat cu ei că sunt pe la mare. Nu! Sunt animale care reuşesc să supravieţuiască foarte bine în zonele noastre, pentru că noi avem aceste clădiri şi pot să îşi facă cuiburile. Migrează destul de mult şi se pot duce în zona de gunoaie, unde se hrănesc foarte mult şi îşi pun cuiburile. În perioada asta, urmează sezonul puilor. Mulţi pui cad în trafic, când învaţă să zboare. Anul trecut, am internat în centrul nostru undeva la 250 de pui de pescăruşi, majoritar din anumite zone din Bucureşti - în special din zona Moghioroş, din Sectorul 6, acolo unde sunt foarte multe cuiburi.
Bucureştiul este plin de viaţă sălbatică. Avem vidre în Parcul Natural Văcăreşti. Dacă suntem atenţi şi avem un pic de răbdare, găsim foarte multe speci - nevăstuici, jderi sălbatici.
Isteria vulpilor: "De multe ori, sunt nişte ştiri false"
Câteodată, speciile care sunt mai prezente sau mai altfel, cum sunt vulpile, devin nu neapărat o problemă, dar devin o isterie masivă, pentru că se ştie că vulpile ar putea să muşte, ar putea să transmită anumite boli. Aici, trebuie discutat acest aspect, pentru că, de multe ori, sunt nişte ştiri false, care nu au suport ştiinţific real", a spus Ovidiu Roșu, în emisiunea DC Anima, de la DCNews TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News