Data actualizării:
Data publicării:

Bucureștenii își cumpără case în Jurilovca. Primarul anunță că e aproape gata un nou port. ”Vin în fiecare sâmbătă dimineață spre port... Când văd mașinile, mă bucur că avem turiști”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Bucureștenii își cumpără case în Jurilovca, mărturisește primarul fericit de noii locuitori, dar și turiști, precum și de micile investiții ce au început să apară în zonă. Între timp, portul a devenit neîncăpător, așa că e aproape gata un port nou. 

Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, a vorbit, pentru DCNews, din portul comunei, despre turismul în zonă, dar și despre casele vechi ce au devenit o atracție pentru bucureșteni. 

Primarul: Nu poate decât să mă bucure

”În ultima perioadă, pe de-o parte avem casele părăsite, cele vechi - și apare o tristețe, dar, pe de altă parte, când văd că vine cineva și cumpără o casă și vrea să o păstreze în același stil, nu poate decât să mă bucure și cu siguranță și pe locuitorii comunei Jurilovca. La început a fost o reținere, pentru că apar îngrijorări despre ”cum o fi vecinul, ce se întâmplă”. Dar oamenii vin, își cumpără case și de vacanță, dar sunt care se și mută în această zonă” ne-a spus primarul comunei. 

Citește și: EXCLUSIV  Festivalul borşului de peşte de la Jurilovca, de la 200 de oameni la 30.000 oameni. Primarul Eugen Ion: Cu asta am plecat la drum. Nu ne jucăm cu cifrele

Se construiește al doilea port

”Avem mult mai multe avantaje decât orice regiune din țară” se mândrește Eugen Ion. Edilul spune că ”au început să prindă curaj și micii investitori: își cumpără caiace, caută alternative de închiriat biciclete”. La Jurilovca, afirmă primarul, turistul are ce face, dovadă fiind și că portul în care s-a filmat era plin. El mărturisește că au început scrierea unui proiect pentru un al doilea port, în urmă cu aproximativ 2 ani. ”Astăzi, când vorbim, suntem în construcție, sperăm să-l finalizăm până în decembrie” ne-a mărturisit primarul. ”Eu vin în fiecare weekend, sâmbăta dimineața spre port. Când văd mașinile, mă bucură că avem turiști în zonă” spune Eugen Ion. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Comuna Jurilovca se află în estul județului Tulcea, aproape de Babadag. Comuna se mândrește cu portul (în curând se va mândri cu două porturi), dar și cu restaurantele pescărești ce-l mărginesc. Din port, poți ajunge repede în Gura Portiței, pentru a o vizita, mai ales în sezonul estival, când sunt multe ambarcațiuni ce oferă curse rapide în acest sens. 

Jurilovca are și două străzi emblematice: Razelm și Golovița, ce se mândresc cu locuințe tradiționale, specifice satului lipovenesc. 

În continuare, poți vizita Argamum, capul Doloșman sau Cetatea Enisala. Desigur, așa cum primarul a afirmat, te poți plimba cu caiacul sau cu bicicleta pentru a descoperi frumusețile ascunse din Jurilovca și, de ce nu, o casă care poate deveni a ta, ca localnic sau turist. 

Enisala, moştenirea medievală a Dobrogei

Cetatea, situată 2 km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim şi Babadag, a fost construită în a doua jumătate a sec.XIV, cu scop militar, foarte probabil  de către negustorii genovezi, deţinători ai monopolului navigaţiei în Marea Neagră. 

A fost confundată cu cetatea Heracleea

Cetatea Enisala, Yeni-Sale sau Heracleea cum i s-a mai spus de-a lungul timpului, este o atracție turistică deosebită din centrul Dobrogei. "Dacă la un moment dat se vorbea de cetatea care ar fi purtat numele de Heracleea, lucru care, de fapt, nu este real. Cetatea de la Enisala a fost construită de romani. În 1939 apar primele date şi informaţii legate de cetatea de la Enisala. ştim, cu acest prilej, că cetatea este ridicată în secolul al XIII-lea, cum se spunea la acel moment. De-abia în anii '50, un colectiv de arheologi condus de regretatul Ion Barnea, reiau săpăturile de aici de la Enisala. Dar abia în 1984 avem nişte date mult mai exacte în ceea ce priveşte cronologia sitului de la Enisala. Silvia Baraschi descoperă că ca această cetate a a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea" spune Aurel Stănică, cercetător ştiințific la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" din Tulcea.

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel