Data publicării:

Ce a provocat bubuitura care s-a auzit în Buzău şi Brăila. Forţele Aeriene Române spun ce s-a întâmplat

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
colaj: Freepik, Unsplash
colaj: Freepik, Unsplash

O bubuitură puternică, asemănătoare unei explozii de proporţii, a răsunat pe 19 iunie în două judeţe din România şi i-a băgat în sperieţi pe localnici. Iată ce s-a întâmplat, de fapt!

Iniţial, oamenii au crezut că e vorba despre o explozie ori un tunet, în condiţiile în care, în cursul zilei de ieri, a şi plouat în estul ţării. Nu a fost nici tunet, nici vreun fenomen paranormal, spre dezamăgirea celor care îşi făcuseră deja scenarii legate de prezenţa OZN-urilor pe cerul României. A fost doar un exerciţiu militar de amploare cu avioane supersonice.

"Luni, 19 iunie, aeronave Eurofighter 2000 Typhoon din dotarea Forțelor Aeriene Italiene, care sunt dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de Poliție Aeriană întărită, sub comandă NATO, au executat, în jurul orei 21, zboruri de antrenament în regim de viteză supersonică, în zona de centru și sud-est a României" este informarea oficială venită din partea Forţelor Aeriene Române.

Motivul real

"Luni, 19 iunie, aeronave Eurofighter 2000 Typhoon din dotarea Forțelor Aeriene Italiene, care sunt dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de Poliție Aeriană întărită, sub comandă NATO, au executat, în jurul orei 21, zboruri de antrenament în regim de viteză supersonică, în zona de centru și sud-est a României.

Antrenamentele au fost executate cu respectarea strictă a reglementărilor naționale și internaționale în vigoare pentru zborul supersonic, fiind desfășurate în spațiu aerian special rezervat – deasupra nivelului de zbor 330 (33 000 FT / 10 000 m), sub control radar.

Menționăm că executarea zborurilor în regim de viteză supersonică reprezintă o etapă esențială în pregătirea piloților militari. Misiunile de acest tip sunt executate în acord cu prevederile manualelor de instruire în zbor specifice aeronavelor supersonice, respectarea plafonului de zbor de minimum 10 000 m asigurând desfășurarea zborurilor în condiții de siguranță atât pentru echipaje, cât și pentru comunitățile locale și pentru mediul înconjurător.

Statul Major al Forțelor Aeriene se preocupă constant pentru diminuarea impactului activităților aeronautice asupra comunităților locale, urmărind, în același timp, îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloților, în conformitate cu cerințele specifice, obiective care includ şi executarea unor antrenamente adecvate condițiilor actual" se arată într.un comunicat oficial pe site-ul Forţelor Aeriene Române.

Reamintim că două aeronave B-1B ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite participante la exerciţiul „AIR DEFENDER 23” au aterizat, în data de 12 iunie, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. La exerciţiul multinaţional „AIR DEFENDER 23”, organizat de Forțele Aeriene Germane, au participat forțe și mijloace din 25 de națiuni membre NATO, care acționează preponderent în spațiul aerian german și temporar în spațiul aerian al statelor vecine ale acesteia. Exercițiul multinațional are ca obiectiv perfecţionarea instruirii echipajelor detaşamentelor pentru a fi în măsură să-şi îndeplinească misiunile în cadrul multinaţional, ca forţă de răspuns a NATO şi realizarea schimbului de experienţă privind tehnicile şi procedurile specifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel