Data publicării:

Bruxelles-ul îl sfidează pe Orban. UE intenționează să acorde ajutor Ucrainei chiar dacă Ungaria se va opune prin veto

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Viktor Orban Foto: Agerpres
Viktor Orban Foto: Agerpres
Uniunea Europeană se confruntă cu un impas semnificativ în ceea ce privește acordarea sprijinului financiar și avansarea discuțiilor privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar, din cauza opoziției Ungariei. Potrivit Reuters, Bruxelles-ul a găsit totuși o cale de a ocoli Budapesta.

Conflictul apare în contextul opoziției vehemente din partea Ungariei, sub conducerea prim-ministrului Viktor Orban, care a amenințat cu un veto pentru blocarea asistenței financiare și negocierilor de aderare, măsuri esențiale pentru Ucraina, care se luptă cu consecințele invaziei Rusiei.

Deși Ungaria și-a exprimat opoziția vehementă față de alocarea unui sprijin bugetar de 50 de miliarde de euro până în 2027 și față de negocierile pentru aderarea Ucrainei la UE, oficialii europeni de rang înalt au subliniat hotărârea de a găsi soluții alternative. Chiar și sub amenințarea unui veto din partea Ungariei, UE explorează variante pentru a oferi sprijin financiar Ucrainei.

Impactul unui astfel de veto ar fi considerabil pentru Ucraina, aflată deja într-o situație fragilă după aproape doi ani de conflict intens cu puține progrese pe frontul de luptă. Țara depinde semnificativ de asistența economică din partea Occidentului pentru a menține funcționarea statului în condiții acceptabile.

Oficiali de rang înalt din cadrul UE au subliniat angajamentul în găsirea unor soluții, fie prin alocarea unei sume mai mici pentru un interval de timp mai scurt, fie prin extinderea contribuțiilor naționale ale celorlalte țări UE, în mod bilateral, către Ucraina. Totuși, aceste măsuri alternative nu ar putea acoperi în întregime necesitățile Ucrainei, fiind soluții parțiale și temporare.

În pofida opoziției ferme a Ungariei, UE își menține voința de a sprijini Ucraina în lupta sa, inclusiv prin discuții referitoare la extinderea Fondului european pentru pace cu încă 5 miliarde de euro și acordarea de asistență militară.

Viktor Orban, liderul Ungariei, a ridicat critici în creștere la adresa sprijinului acordat de UE Ucrainei și a sancțiunilor impuse Rusiei. Argumentele sale, inițial axate pe tratarea minorității maghiare din Ucraina, s-au extins apoi la acuzații de corupție și lipsă de pregătire a Ucrainei pentru aderarea la UE.

Situația se complică și mai mult odată cu percepția ridicată a corupției în Ungaria, clasată ca fiind una dintre cele mai corupte țări din UE, conform Transparency International.

În ciuda acestor obstacole politice, UE își continuă eforturile de a căuta soluții pentru a sprijini Ucraina și de a facilita aderarea sa la blocul comunitar. Decizia privind deblocarea unui sprijin financiar de 10 miliarde de euro este așteptată înainte de summitul următor, iar consecințele veto-ului lui Orban ar putea afecta nu doar Ucraina, ci și perspectivele altor țări aspirante la aderarea la UE, cum ar fi Georgia și Bosnia.

Summitul viitor va constitui un moment crucial pentru viitorul relațiilor dintre UE și Ucraina, oferind oportunitatea de a găsi soluții la acest impas politic și de a oferi sprijinul necesar pentru consolidarea și dezvoltarea Ucrainei într-un mediu european stabil și prosper.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel