Bruxelles a aprobat ”Chip act”. Bancomate și cărți de identitate fără microcipuri. Ce se întâmplă de fapt?
Lipsa semiconductorilor devine o problemă nu numai pentru piața auto. Cauzele și consecințele.
În desfășurare de câțiva ani, criza globală a microcipurilor provoacă consecințe grave pentru sectoarele auto, telefonie și tehnologie. Principalele cauze se regăsesc în restricțiile cauzate de pandemie și, ulterior, de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Lipsa materiilor prime pentru producția de semiconductori pune în dificultate și producția de carduri de sănătate, bancomate, carduri de credit și cărți electronice de identitate. Ce se întâmplă?
În primul rând, oferta este mai mică decât cererea. Față de acum 5 ani, timpii de livrare a microcipurilor utile pentru sistemele de securitate IT bancare s-au prelungit până la 52 de săptămâni, față de 27 în perioada pre-pandemică, potrivit unui articol scris de publicația Today.
Criza a început în 2020, când blocajele și restricțiile din diferite țări din întreaga lume au împiedicat grav livrările de materiale. În ceea ce privește importurile, cântărește mult dependența de China, cu care relațiile comerciale sunt împiedicate de politica ”zero covid” adoptată de Beijing.
Și ce legătură are războiul dintre Rusia și Ucraina? Ucraina este un exportator major de ”C4F6” și neon, gaze utile pentru gravarea cu laser a plachetelor de siliciu folosite la fabricarea așchiilor, în timp ce Rusia exportă cantități mari de paladiu (un metal folosit în aliaje cu diverse alte metale din industria electrică).
În esență, absența neonului și a paladiului încetinește industria de asamblare auto și creează, de asemenea, probleme pentru producția de carduri magnetice precum bancomate, carduri de credit, carduri de sănătate și toate acele carduri care trebuie asociate cu conturi și date pentru efectuați tranzacții online și nu numai.
Din cauza dificultăților în obținerea acestor materii prime, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a aprobat ”Chip act”, o investiție până în 2030 între 43 și 45 de miliarde de euro pentru producția europeană de semiconductori.
Cazul Taiwanului
Viitorul este sumbru, mai ales că situația s-ar putea înrăutăți chiar și în cazul unui conflict între China și Taiwan. Mica națiune insulară este cel mai mare producător de semiconductori și microcipuri din lume, deținând o cotă mondială de 80%, precum și un centru de interes comercial, prin care trece 40% din piața mondială.
Este siliciul, nisipul prelucrat, care permite Taipei să fie lider mondial în sector. China și-a revendicat insula Taiwan ca teritoriu din 1949, dar de la acea dată insula este autonomă.
Interesul Beijingului pentru Taipei este mai presus de toate economic. În cazul unui război sau al unei blocade navale a strâmtorii Taiwan, deficitul de materiale utile pentru companiile de semiconductori s-ar agrava.
Citește și:
Tranziţia verde şi digitală a UE riscă să creeze dependenţe faţă de China, avertizează Ursula von der Leyen
Trebuie să evităm căderea în aceeaşi dependenţă cum este cu petrolul şi gazul. Nu trebuie să substituim vechile dependenţe cu altele noi, a indicat Ursula von der Leyen în intervenţia sa la Forumul Strategic care se desfăşoară în oraşul sloven Bled.
Ea a semnalat că tranziţia verde şi digitală va creşte enorm nevoia de materii prime, precum litiul pentru baterii, siliciul pentru semiconductori şi aşa-numitele pământuri rare necesare componentelor maşinilor electrice şi turbinelor eoliene.
Cererea pentru astfel de materii prime s-ar putea dubla până în anul 2030, a mai precizat preşedinta Comisiei Europene.
Astfel, în Europa cererea de baterii de litiu va creşte cu 40% pe an până în anul 2025, ceea ce, laudă Ursula von der Leyen, arată că tranziţia verde a UE avansează.
Dar vestea nu la fel de bună este că o ţară domină prelucrarea, aceasta fiind China, a recunoscut preşedinta Comisiei Europene.
Trebuie să ne asigurăm că accesul la aceste produse nu va fi folosit pentru a ne şantaja. Trebuie să diversificăm aprovizionarea şi să stabilim noi legături cu furnizori de încredere, a concluzionat ea, anunţând totodată că va efectua curând o vizită în Canada, ţară ce are programe de extracţie a pământurilor rare.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News