Britanicii care au mașini fără cheie plătesc asigurări uriașe. Industria auto a ignorat de peste zece ani avertizările
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
De mai bine de zece ani, experții avertizează că mașinile cu acces și pornire fără cheie sunt vulnerabile în fața hoților.

O investigație realizată de Observer dezvăluie că industria auto a ignorat avertismentele de acum mai bine de un deceniu că tehnologia fără cheie de pe vehiculele moderne ar putea duce la o creștere a furturilor de mașini, conform The Guardian. Cercetători juridici și informatici au susținut că accesul fără cheie și software-ul vehiculului ar fi „subminat” din cauza securității insuficiente.

Industria a fost avertizată de cercetări care arătau că proprietarii de mașini ar putea „să-și găsească mașinile sparte în viitor fără niciun semn de intrare forțată.”

O creștere a infracționalității cu intrare fără cheie a contribuit la prețuri record pentru asigurarea auto în Marea Britanie. Unii șoferi au acum oferte de 2.000 de lire sterline pe an sau mai mult pentru a-și asigura mașina. Furtul de mașini în Anglia și Țara Galilor în anul până în martie 2023 a fost la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.

Ce se arată în descoperirile făcute de jurnaliști

Un dispozitiv deghizat într-o consolă de jocuri - cunoscut sub numele de „emulator” - este folosit de hoți pentru a fura vehicule în 20 de secunde imitând cheia electronică. Este specializat pe modelele Hyundai și Kia.

Echipamente „inteligente” sunt de vânzare online pentru până la 5.000 de lire sterline, permițând hoților să spargă sistemul informatic al vehiculului și să programeze o cheie nouă. Poliția care se confruntă cu o serie de furturi de mașini cu acces fără cheie în multe cartiere închide unele cazuri în mai puțin de 24 de ore chiar și atunci când există imagini disponibile de pe camerele de supraveghere.

Încep să apară încercări disperate de a rezolva problemele

Avocatul auto Nick Freeman a spus: “Industria auto a fost neglijentă pentru că a fost avertizată când această tehnologie nouă începea să apară. Este o situație catastrofală în care oamenii nu își pot asigura mașinile sau se confruntă cu asigurări ridicol de mari.”

Jaguar Land Rover a anunțat o investiție de 10 milioane de lire sterline în noiembrie trecut pentru a îmbunătăți securitatea modelelor frecvent furate pentru mașinile fabricate între 2018 și 2022. Investigația Observer dezvăluie alte vehicule cu breșe de securitate similare. Hyundai a confirmat recent că lucrează „cu prioritate” pentru a preveni un atac asupra mașinilor sale de către infractori „care folosesc dispozitive pentru a anula ilegal sistemele de blocare cu cheie inteligentă”.

Ce se arăta într-un articol vechi de 12 ani

Un articol de Stephen Mason, un avocat specializat în comunicații electronice, publicat în Computer Law and Security Review în aprilie 2012 a avertizat că sistemele fără cheie ar putea fi „subminate cu succes” și dacă producătorii nu îmbunătățesc designul, atunci mașinile ar fi furate fără intrare forțată.

Mason a spus: “A existat indiferență și ignoranță din partea industriei auto, nevrând să plătească prețul pentru o securitate adecvată. Acum avem mașini moderne cu cea mai recentă tehnologie și proprietarii trebuie să blocheze volanul cu lacăt cu cheie pentru protecție”

Societatea Producătorilor și Comercianților de Automobile (SMMT) neagă că industria a eșuat în privința securității, dar spune că a fost într-o „cursă contracronometru” cu infractorii. Mike Hawes, director executiv SMMT, a explicat: “Producătorii de mașini vin în mod continuu cu tehnologii noi pentru a rămâne cu un pas înaintea infractorilor. Această investiție a ajutat la reducerea dramatică a furtului de vehicule în ultimii 30 de ani”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel