Brexit: Presiuni în vederea renunţării la 'backstop'
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
La moţiunea ce va fi supusă la vot marţi în parlamentul britanic va fi votat un amendament prin care i se solicită Theresei May să renunţe la 'backstop'.

Premierul britanic Theresa May era luni ţinta presiunilor în creştere pentru a cere Uniunii Europene să renunţe la controversatul mecanism de 'backstop' (plasă de siguranţă) care să păstreze o frontieră deschisă pe insula Irlanda după Brexit, transmite Reuters. Un influent parlamentar din Partidul Conservator, aflat la guvernare, a prezentat un amendament la moţiunea ce va fi supusă la vot marţi în parlamentul britanic, amendament prin care i se solicită şefei executivului de la Londra să renunţe la 'backstop', mecanism care ar urma să fie înlocuit cu 'aranjamente alternative'.

Fostul ministru britanic de externe Boris Johnson, care a demisionat în semn de protest faţă de acordul negociat de Theresa May şi Bruxelles, a scris luni în cotidianul The Telegraph că înţelege din surse foarte înalte din guvern că urmează să caute o schimbare juridică obligatorie la actualul acord de retragere lamentabil.

Citește și: BREXIT. Lovitură devastatoare pentru românii din Marea Britanie

Noi negocieri cu UE

Amendamentul depus de Graham Brady, liderul grupului parlamentar al Partidului Conservator, este unul din cele peste zece amendamente care încearcă să orienteze guvernul May pe diferite direcţii. În cazul în care va fi votat, el ar putea ajuta executivul britanic să negocieze cu Uniunea Europeană asupra mecanismului de 'backstop'. Săptămâna trecută, Theresa May a spus că se va consulta cu parlamentarii pentru a vedea care sunt temerile lor referitoare la acest mecanism înainte de a discuta cu UE despre concluziile acestor discuţii.

Anterior în cursul acestei luni, ea a suferit o înfrângere clară în primul vot din parlament asupra acordului de retragere, întrucât pierduse sprijinul multor conservatori atât pro-Brexit cât şi pro-UE, dar şi al celor zece parlamentari din Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP). DUP şi susţinătorii Brexitului se tem că mecanismul de 'backstop' va impune condiţii comerciale uşor diferite asupra Irlandei de Nord comparativ cu restul Regatului Unit, cel puţin pentru o anumită perioadă.

Citește și: Brexit: Theresa May, un nou document. Va fi prezentat deputaților britanici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel