Brexit. Parlamentul britanic, VOT decisiv
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicolae Ionescu
WhatsApp
Parlamentul britanic va vota în această seară viitorul Regatului Unit. 

Update: Parlamentul Britanic a votat împotriva planului de a ieși din Uniunea Europeană cu acord. Camera Comunelor a refuzat acordul ieşirii din UE: 432 de parlamentari au votat împotriva textului, iar 202 s-au exprimat pentru, în ciuda unui ultim avertisment din partea premierului May privind 'incertitudinea' pe care ar urma să o provoace o respingere. Astfel se înregistrază și cea mai mare înfrângere a Guvernului Britanic din 1920 până în prezent.

Update: Premierul britanic Theresa May a făcut apel marţi seară la deputaţii britanici să respecte rezultatul referendumului privind Brexit-ul şi să voteze în favoarea acordului de ieşire pe care ea l-a încheiat cu Bruxellesul, relatează AFP şi Reuters.

"Avem datoria să respectăm o decizie democratică", a spus Theresa May, într-o Camera a Comunelor plină, cu câteva minute înaintea votului care se anunţă un eşec pentru premier, din cauza opoziţiei atât a eurofililor, cât şi a unor susţinători ai Brexit-ului.

Ea a afirmat că un vot împotriva acordului este un vot pentru incertitudine, diviziune şi riscul unei ieşiri din UE fără nicio înţelegere.

Știrea inițială

Votul din Parlamentul britanic privind acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană ar urma să aibă loc marţi seara în jurul orei 20:00 GMT (22.00 ora României), iar rezultatul votului va fi făcut public după aproximativ 15 minute, relatează Reuters.

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a declarat că a ales provizoriu patru amendamente la legislaţie care urmează să fie supuse votului parlamentarilor înainte de votul propriu-zis asupra acordului de retragere.

Fiecare vot ar urma să dureze circa 15 minute deci, dacă toate cele patru amendamente vor fi supuse votului, va dura aproximativ 60 de minute de la începerea sesiunii de vot, care începe la ora 19:00 locală (19:00 GMT).

Citește și: Mircea Pașcu aruncă BOMBA: Verhofstadt, târg pentru Cioloș

Ce se va întâmpla dacă va fi respins acordul

John Bercow ar putea să aleagă şi alte amendamente înainte de începerea sesiunii de vot din Cameră, notează Reuters.

Parlamentul britanic a avut trei zile de dezbateri în acest dosar în luna decembrie, înainte ca votul să fie amânat pentru luna ianuarie. Dezbaterea parlamentară a fost reluată pe 9 ianuarie şi se încheie marţi la ora 19:00 GMT.

Dacă Theresa May pierde votul, parlamentul îi cere să revină în trei zile lucrătoare cu o moţiune care cuprinde următorii paşi, până cel târziu luni, 21 ianuarie.

Guvernul de la Londra a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi UE fără un acord pe 29 martie 2019. Unii parlamentari au avansat ideea că parlamentul ar putea prelua de la guvern controlul procesului de ieşire a ţării din UE şi să îl predea unui comitet de parlamentari cu experienţă, din întregul spectru politic.

Citește și: UE, decisiva pentru România. PAH: Se pregătește

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel