BREXIT, negocieri. Marea Britanie, anunț. Final de tranziție
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Brexit
Brexit
Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul, David Davis, a estimat că un acord cu UE privind o perioadă de tranziţie după Brexit ar putea fi convenit ''până la sfârşitul lunii martie''.

Această perioadă de tranziţie, dacă va fi stabilită, va începe la data oficială a Brexitului, 29 martie 2019, şi ar urma să dureze - din punctul de vedere al Marii Britanii - doi ani, pentru ca în acest timp britanii să se adapteze noilor reglementări şi împreună cu UE să fixeze cadrul relaţiei lor viitoare. Însă negociatorul-şef european pentru Brexit, Michel Barnier a avansat posibilitatea unei perioade de tranziţie mai scurte, doar până spre finele anului 2020.

În timpul unei audieri desfăşurate în miercuri în faţa comisiei parlamentare pentru Brexit, David Davis a spus că în perioada de tranziţie vor fi aplicate în mare măsură regulile pieţei unice şi ale uniunii vamale, Marea Britanie va recunoaşte jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi va participa la bugetul UE.

Însă el a primit imediat critici din partea unor parlamentari conservatori. În aceşti doi ani vom fi un stat vasal, i-a replicat deputatul Jacob Rees-Mogg, pentru care respectarea în continuare a jurisdicţiei CJUE ar fi o trădare a promisiunii referendumului pentru Brexit.

Negocieri su state terțe

Dar Davis a explicat în continuare faptul că o perioadă de tranziţie post-Brexit va permite Marii Britanii să desfăşoare negocieri cu state terţe în vederea încheierii de acorduri comerciale, lucru pe care nu-l poate face atât timp cât este membră a UE, iar mediul de afaceri va avea timp să se adapteze noului context.

Cât despre relaţia viitoare cu UE, negociatorul-şef britanic a estimat că aceasta trebuie decisă la începutul tranziţiei, nu la sfârşitul ei. Ar fi inutil să începem o tranziţie fără să ştim rezultatul ei, a argumentat David Davis.

Liderii statelor UE au aprobat la summitul lor din decembrie angajarea a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este considerată a doua fază a negocierilor, respectiv relaţia post-Brexit între Marea Britanie şi UE, după ce s-au înregistrat anumite progrese în cele trei dosare esenţiale pentru europeni, şi anume factura Brexit-ului, drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

În această a doua fază a tratativelor europenii şi britanicii trebuie să finalizeze punctele din faza anterioară şi să se pună de acord asupra unei perioade de tranziţie post-Brexit şi asupra viitorului relaţiilor comerciale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel