Brexit. Juncker, avertisment: ”Unii se înșală”
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
'Cei care mizează pe un Brexit fără un acord cu UE se înşală', susţine Jean-Claude Juncker.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, declară într-un interviu publicat vineri că este posibil să se ajungă la un acord privind Brexitul între summitul de la Bruxelles de săptămâna viitoare şi posibilul summit din luna noiembrie, dar a precizat că problema irlandeză rămâne cea mai dificilă.

'Vreau să putem crede că vom ajunge la un acord cu prietenii noştri britanici între Consiliul European de săptămâna viitoare şi summitul posibil din noiembrie. Ne trebuie deci progrese substanţiale, de care să luăm act săptămâna viitoare. Suntem în faza finală, deci ar fi hazardat să vrem să adăugăm elemente contencioase la cele, deja numeroase, care există', a declarat şeful executivului comunitar într-un interviu pentru Le Monde.

'Cei care mizează totul pe scenariul conform căruia nu vom ajunge la un acord se înşală. Va trebui să ajungem la un acord. Şi cred că vom ajunge', a adăugat Jean-Claude Juncker. 'Evident, chestiunea irlandeză este foarte dificilă. E adevărat că nu suntem în stadiul în care ar trebui să fim pentru a ajunge la un acord. Dar nu UE este cea care le impune această dezbatere britanicilor şi irlandezilor: o decizie suverană britanică a dus la această dificultate', a mai spus Juncker.

'În orice caz, dacă Irlanda se va afla într-o situaţie în care nu va putea accepta soluţiile propuse, nu vom spune: 'Irlanda este pe primul loc, a mai spus Juncker, fără a furniza detalii suplimentare. În acelaşi timp, preşedintele Comisiei Europene a afirmat că executivul comunitar se pregăteşte şi pentru varianta unui Brexit fără acord cu UE 'dar nu pentru că doreşte acest lucru'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel