Brexit: Guvernul Johnson va accepta un amendament al opoziţiei pentru organizarea de alegeri la 11 decembrie
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Guvernul britanic condus de premierul Boris Johnson va accepta un amendament prezentat de partidele de opoziţie privind organizarea de alegeri în data de 11 decembrie, a anunţat marţi BBC, citând surse apropiate biroului şefului executivului de la Londra.

Boris Johnson a declarat luni că va încerca să forţeze o încercare de a pune capăt blocajului politic provocat de Brexit.

El a promis luni seară să prezinte o nouă moţiune pentru alegeri anticipate după ce prima, care prevedea organizarea scrutinului pe 12 decembrie, a fost respinsă de Camera Comunelor. În şedinţa de luni, cu 299 de voturi pentru şi 70 împotrivă, Johnson nu a reuşit să obţină majoritatea de două treimi necesară pentru a trece moţiunea.

Ratificarea acordului de Brexit obţinut de Boris Johnson a fost respinsă de deputaţi pe 19 octombrie, care erau de acord în principiu cu acordul, dar nu şi cu calendarul de trei zile pentru a-l analiza şi a-l vota. Johnson a fost obligat să înainteze Bruxellesului o cerere de amânare cu trei luni a Brexitului, împotriva voinţei sale, de o lege a parlamentului.

Boris Johnson a acceptat luni termenii Uniunii Europene privind o "amânare flexibilă" a Brexitului (sau "flextension"), potrivit cărora Londra are termen până la 31 ianuarie 2020 să părăsească blocul comunitar.

Statele UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire nereglementată şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Regatul Unit trebuia iniţial să părăsească UE pe 29 martie 2019, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi până la 12 aprilie şi apoi până la 31 octombrie, ora 23:00 GMT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel