Brexit. Bancherii englezi, presiuni pe Guvern
O delegaţie a liderilor oamenilor de afaceri din City of London va merge săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a face presiuni în vederea încheierii unui acord post-Brexit privind serviciile financiare, a anunţat publicaţia Financial Times, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite BBC, potrivit Agerpres.
Delegaţia va fi condusă de fostul ministru al Muncii Mark Hoban.
Marea Britanie este cea mai mare piaţă de servicii financiare din Uniunea Europeană, iar instituţiile cu sediul în Regatul Unit, îngrijorate că ar putea pierde accesul la piaţa unică europeană după finalizarea Brexitului, iau în calcul mutarea unor operaţiuni şi angajaţi în alte centre financiare europene, cum ar fi Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam şi Luxemburg.
În prezent, aproape 30% din tranzacţiile valutare şi aproximativ 30% din întreaga creditare bancară din UE se face prin intermediul instituţiilor din City of London.
Marea Britanie va ieşi din UE la sfârşitul lui martie 2019, fapt care a forţat unele instituţii să-şi restructureze activitatea, iar marile bănci şi-au înfiinţat noi centre de operaţiuni în interiorul blocului comunitar pentru a-şi asigura accesul la clienţii din UE.
În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "paşaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.
Drepturile de paşaport sunt un factor important care stă la baza poziţiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de paşaport pentru a opera în alte state.
Alternativa la sistemul de tip "paşaport" include "regimul pentru a treia ţară" (TCR), prin care UE permite firmelor de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie să-şi servească clienţii continentali, cu condiţia respectării reglementărilor similare cu cele aflate în vigoare în blocul comunitar.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News