Brexit, discuții decisive. Theresa May, concluzie: Am convenit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Theresa May
Theresa May
Ședința de după-amiază a cabinetului condus de Theresa May s-a prelungit. Începută la ora 14:00 (ora 16.00, ora României), era de așteptat să dureze aproximativ trei ore, dar iată că nu există vreun semn care să indice că s-a încheiat.

UPDATE: Theresa May a ieșit din ședință. Iată ce a declarat: 

”Cabinetul tocmai a avut o dezbatere lungă și detaliată cu privire la acordul de retragere și pe declarația politică conturată privind relațiile noastre viitoare cu Uniunea Europeană. Aceste documente au fost rezultatul a mii de ore de negocieri dure cu oficialii britanici și nu numai, multe întâlniri pe care eu și alți miniștri le-am ținut cu omologii noștri din UE.

Cred cu tărie că proiectul a fost cel mai bun care putea fi negociat și Guvernul a decis să meargă mai departe în discuții.

Alegerile au fost dificile, în special în ceea ce privește reținerile din Irlanda de Nord, dar decizia colectivă a Guvernului a fost că ar trebui să aprobe acordul de retragere și declarația politică conturată. Acesta este un pas decisiv care ne permite să mergem și să finalizăm înțelegerea în zilele următoare.

Aceste decizii nu au fost luate cu ușurință, dar cred că este o decizie care este ferm în interesul național. Această înțelegere, care oferă votul referendumului, care ne aduce înapoi controlul asupra banilor, legilor și granițelor noastre, pune capăt liberei circulații, protejează locurile de muncă, securitatea și uniunea noastră.

Știu că vor fi zile dificile. Aceasta este o decizie care va fi supusă unei examinări intense. Dar alegerea a fost această înțelegere, care ne permite să preluăm controlul și să construim un viitor mai strălucitor pentru țara noastră sau să ne întoarcem la locul unu, cu mai multă diviziune, mai multă incertitudine și nereușita la referendum. Este treaba mea ca premier să explic deciziile pe care le-a luat Guvernul și sunt gata să fac asta, mâine, cu o declarație în Parlament.

Permiteți-mi să termin prin a spune acest lucru: Cred că ceea ce eu datorez acestei țări este să iau decizii care sunt în interesul național și cred cu tărie, cu mintea și din toată inima, că aceasta este o decizie care este în interesul întregului nostru Regat Unit.” 

Declarația lui May - Puncte cheie

- Potrivit lui May, cabinetul a luat decizia "dificilă" de a sprijini proiectul acordului Brexit.

- Theresa May a declarat că s-a luat o "decizie colectivă" pentru a-l susține. Nu a spus că miniștrii l-au susținut în unanimitate.

- A descris acordul drept "cel mai bun care putea fi negociat".

- A spus că urmează "zile dificile". Nu a spus pentru cine, dar a implicat Guvernul și pe ea însăși.

- Theresa May a afirmat că a crezut ferm "cu mintea și cu inima" că înțelegerea este în interesul național.

Știrea inițială

Theresa May luptă din răsputeri

Se pare că miniștrii vorbesc în detaliu despre înțelegerea Brexit. Întârzierea sugerează că miniștrii au preocupări substanțiale și, probabil, susținătorii Brexit încearcă să insiste asupra intereselor de prim rang, pentru încheierea negocierilor. Dar nimeni nu a ieșit, demonstrând faptul că Theresa May luptă din răsputeri să se adapteze la toate punctele de vedere, în încercarea de a ține piept cabinetului.

May a anulat planurile de a organiza o conferință de presă, după ședința cabinetului. În schimb, ea va da doar o declarație radiodifuzorilor. Acest lucru a fost ca răspuns la plângerile deputaților cu privire la întrebările din partea mai multor jurnaliști înainte ca Theresa May să le răspundă abia mâine.

Când va fi publicat acordul de retragere?

Există și în prezent îndoieli dacă se va publica în seara aceasta textul acordului de retragere, așa cum a fost planificat inițial. Teoretic, în conformitate cu regulile parlamentare, nu ar trebui să fie publicat înainte de luna mai.

Critici dure cu privire la acordul Brexit 

Theresa May se confruntă cu numeroase critici care susțin că acordul este inacceptabil, dar premierul Marii Britanii asigură că negocierile corespund cu votul din 2016 și sunt în interesul britanicilor.

UE a avertizat în mai multe rânduri Marea Britanie că planul acesteia de a ieşi din uniunea vamală şi piaţa unică europeană ar putea însemna o revenire la frontiera dură între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord,

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel