Breivik și-a primit pedeapsa: 21 de ani de închisoare
Anders Behring Breivik și-a primit pedeapsa pentru masacrul de anul trecut din Oslo, în care au murit 77 de persoane și alte 240 au fost rănite. Instanța norvegiană l-a condamnat pe Breivik la 21 de ani de închisoare, fiind declarat sănătos psihic.
[caption id="attachment_224321" align="aligncenter" width="640"] Sursa foto: Reuters[/caption]Tribunalul din Oslo l-a declarat în unanimitate pe Anders Behring Breivik, în vârstă de 33 de ani, responsabil de actele sale și l-a condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Norvegia, dar care poate fi prelungită.
Acuzatul, îmbrăcat într-un costum negru, cămaşă albă şi cravată gri, a ascultat verdictul cu zâmbetul pe buze, după ce a efectat salutul extremei drepte la intrarea în tribunal.
Pe 22 iulie 2011, Anders Breivik a deschis focul asupra unor tineri laburişti reuniţi în tabăra de vară de pe insula Utoeya, provocând moartea a 69 de persoane, majoritatea adolescenţi. Înainte de acest atac, Breivik a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului din Oslo, omorând alte opt persoane.
Extremistul de dreapta şi-a recunoscut faptele și deși, inițial, fusese declarat bolnav psihic de către o primă expertiză psihiatrică, ulterior, o contraexpertiză a stabilit că Breivik este perfect sănătos pentru a răspunde penal pentru faptele sale.
El a afirmat că nu va face apel dacă va fi declarat responsabil din punct de vedere penal, aşa cum vrea, chiar dacă acest lucru i-ar aduce o pedeapsă grea cu închisoarea.
Directorul general al Institutul Diplomatic Roman, Vlad Nistor, a declarat pentru România TV că, în SUA, cu siguranță ar fi primit pedeapsa cu moarte. În opinia lui Vlad Nistor, deoarece Breivik a fost declarat sănătos psihic, faptele sale pot deveni o acțiune manifest, care poate aduna prozeliți. ”Ar trebui să ne creeze un semn de întrebare. Și prosperitatea poate genera acțiuni teroriste”, a mai adăugat Vlad Nistor, care menționează că cele 77 de victime contează, șocul mediatic și demonstrativ al operațiunii contează, precum și ce pot face societățile europene pentru a se apăra de asemenea atitudini. .
Istoricul Zoe Petre a susținut, de asemenea, că, din păcate, ”există asemenea persoane fanatizate, ei sunt răspunzători de faptele lor, le comit cu sânge rece și le subordonează unor ideologii. Există ideologii fascinzate care promovează asasinatul în masă”, a arătat Zoe Petre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News