Data publicării:

Brazilia ridică interdicția asupra X după ce Elon Musk a respectat cerințele instanței

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Platforma socială a fost blocată după ce miliardarul nu a reușit să numească reprezentanți locali și să plătească amenzile, așa cum cer legile braziliene.    

Brazilienii sunt pe cale să recâștige accesul la X după ce un judecător al Curții Supreme a ridicat o interdicție impusă cu aproape șase săptămâni în urmă, ca urmare a nerespectării de către Elon Musk a legilor din această țară.

X a fost blocat în Brazilia, unde avea peste 22 de milioane de utilizatori, la sfârșitul lunii august, în ceea ce a fost culminarea unei confruntări de câteva luni între proprietarul miliardar al rețelei și curtea supremă braziliană.

Musk – care s-a aliniat cu figuri de extremă dreaptă, inclusiv fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro – a reacționat furios la interdicția din august

Declanșatorul imediat al interdicției a fost nerespectarea de către Musk a obligației de a numi un reprezentant local și de a plăti amenzi în valoare de milioane de dolari. Însă, contextul real al acestei situații a fost o luptă de lungă durată, încărcată politic, între miliardarul tehnologic, cunoscut pentru opiniile sale directe, și cea mai înaltă instanță din Brazilia, care încerca să combată răspândirea dezinformării de extremă dreaptă și a conținutului anti-democratic pe rețeaua socială.

Experții și autoritățile braziliene au dat parțial vina pe răspândirea unor astfel de conținuturi online care incită revoltele de extremă dreaptă ce au zguduit Brasilia în ianuarie 2023.

Musk – care s-a aliniat cu figuri de extremă dreaptă, inclusiv fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro – a reacționat furios la interdicția din august. El l-a numit pe un judecător al curții supreme, Alexandre de Moraes, dictator. Apoi, a postat un meme cu un câine care își agită organele genitale în fața altui animal ca semn al revoltei sale.

Dar în ultimele zile, Musk pare să fi cedat, plătind 28,6 milioane de reali (3,9 milioane de lire sterline) în amenzi și numind un avocat brazilian ca reprezentant local al X, așa cum cer legile țării.

În urma acestor măsuri, Moraes a scris că a ordonat „încheierea suspendării și a autorizat revenirea imediată a activităților X în Brazilia” într-o decizie legală emisă marți.

Moraes a ordonat autorității de reglementare a telecomunicațiilor din Brazilia, Anatel, să pună în aplicare decizia sa – deși marți seara, X rămânea inaccesibil. Se așteaptă ca rețeaua să devină disponibilă în următoarele ore în Brazilia.

Comentatorii brazilieni și activiștii pro-democrație au sărbătorit ceea ce au descris ca fiind capitularea X în fața statului de drept, marcând o victorie pentru instituțiile și suveranitatea țării.

"Interdicția nu a fost cenzură"

„Interdicția nu a fost cenzură”, a declarat Gerson Camarotti, un comentator politic proeminent, pentru canalul de știri GloboNews. „A fost vorba despre neconformarea cu deciziile judiciare... Este democrația braziliană cea care câștigă prin aceasta măsură.”

Camarotti a subliniat cum, în ultimele săptămâni, viața în Brazilia a continuat ca de obicei, în ciuda absenței rețelei lui Elon Musk. Câteva milioane de utilizatori brazilieni de pe rețelele sociale s-au mutat pur și simplu pe rețeaua rivală Bluesky.

„Cea mai interesantă chestie este că Brazilia nu s-a oprit din mers din cauza interdicției asupra X... Nimeni în Brazilia nu a murit din cauza absenței X”, a adăugat Camarotti, plângându-se de faptul că platforma de socializare a lui Musk a devenit „rețeaua urii”.

Într-un comunicat, organizația de activiști din mediul online Sleeping Giants a exprimat, de asemenea, sprijin pentru ceea ce a numit „o victorie semnificativă pentru democrația braziliană, instituțiile noastre politice și suveranitatea statului nostru”.

„Suspendarea X a fost o măsură importantă pentru a ne asigura că toate companiile, inclusiv marii jucători din tehnologie, respectă și se conformează legilor braziliene, în special atunci când drepturile omului ale cetățenilor noștri sunt în pericol și instituțiile noastre democratice sunt subminate”, a declarat Sleeping Giants.

„Contrar unor concepții greșite, X nu a fost suspendat în Brazilia pentru a suprima libertatea de exprimare. Deciziile judiciare ale Curții Federale Supreme au venit după o serie de ordine care au fost ignorate de compania de socializare”, a concluzionat Sleeping Giants, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel