Braşov: Preşedintele CJ susţine că, la rectificare, judeţul ar urma să primească aproximativ 12% din suma solicitată
Judeţul Braşov ar urma să primească la rectificarea bugetară 7,4 milioane de lei, din totalul de 61,1 milioane de lei solicitate, sumă din care peste jumătate ar fi necesară finanţării sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, liberalul Adrian Veştea.
Conform acestuia, în proiectul de rectificare bugetară, afişat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, judeţul Braşov figurează cu alocarea de 5,3 milioane de lei pentru Programul pentru şcoli în anul şcolar următor şi cu suma de 2,1 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale.
"Tragem un nou semnal de alarmă privind modul aberant în care actualul guvern pune în sarcina autorităţilor locale costul activităţii de asistenţă socială, fără asigurarea resurselor financiare necesare. Această politică socială dezastruoasă dusă de guvernarea PSD va însemna falimentul pentru multe primării şi consilii judeţene", a afirmat Veştea, el adăugând că, pentru acoperirea sumelor necesare pentru asistenţa socială şi protecţia copilului, va trebui să se "taie" de la alte capitole.
El a menţionat că cheltuielile cu asistenţa socială şi protecţia copilului reprezintă 33% din bugetul Consiliului Judeţean şi că aceste sume se ridică, în 2019, la 85,31 milioane de lei, din care Guvernul a alocat, prin Legea bugetului de stat, 24,32 milioane de lei.
Preşedintele CJ Braşov a mai menţionat că a solicitat Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale actualizarea standardelor de cost pentru furnizarea serviciilor sociale - calculate la o valoare reglementată în 2015, în timp ce costurile reale sunt de 2 şi în unele cazuri chiar 3 ori mai mari - însă până în prezent, nu a primit niciun răspuns.
CJ Braşov a solicitat Guvernului la rectificarea bugetară alocarea a aproximativ 36 de milioane de lei, pentru efectuarea plăţilor în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului, peste 4 milioane de lei pentru restanţele care ţin de cheltuielile de funcţionare a spitalelor, 3,7 milioane pentru programele naţionale derulate în şcoli şi 1,9 pentru serviciile de evidenţa persoanelor, căminele de vârstnici ori drepturile copiiilor cu cerinţe speciale, iar alţi 15 milioane de lei pentru întreţinerea drumurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News