Data publicării:

Brânză cu o bacterie ucigașă, veche de peste 3.000 de ani

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

O echipă de arheologi, care curățau nisipul dintr-un mormânt antic, au descoperit mai multe vase, în care într-unul dintre acestea se afla  o substanță albă misterioasă, care s-a constatat că era vorba despre o brânză veche de 3.200 de ani, adică cea mai veche brânză din lume.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi de la Universitatea din Catania (Italia) în mormântul lui Ptahmes - un dregător cu rang de primar antic din Memphis, în Egipt, datând din secolul al 13-lea I.d.H. Această descoperire ar putea fi cea mai veche din istoria brânzei, potrivit revistei Analytical Chemistry.

Când specialiştiiau analizat-o în laborator, au găsit că aceasta era infestată cu microbul mortal, a informat specialistul Enrico Greco care este lider în asemenea desoperiri cunoscute sub genericul "arheoalimente". Bacteria găsită în brânza antică provoacă boala "brucelloză" care este o boală ce se răspândeşte de la animale la oameni prin lactatele nepasteurizate, a precizat expertul.

De asemenea, în mormântul oficialităţii din Memphis se aflau desene murale ce înfăţişau scene de preparare a brânzei - aliment care, în vremea respectivă, era nu numai hrană, ci şi medicament.

Potrivit specialiștilor, brânza   era preparată din lapte de capră şi de oaie.

Vezi si: Roșiile cu brânză, deliciu de vară. Cât de nesănătos este. Avertismentul nutriționiștilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel