Brăila: Peste 160 de bătrâni, beneficiari ai unui proiect de 2,6 milioane lei, finanţat de UE
Peste 160 de bătrâni din două comunităţi ale judeţului Brăila, aflaţi în situaţie de dependenţă/vulnerabilitate, sunt beneficiari ai unui proiect în valoare de 2,6 milioane lei, finanţat de Uniunea Europeană şi lansat miercuri în prezenţa echipei de implementare şi a autorităţilor locale.
Intitulat "Vârsta vulnerabilităţii", proiectul finanţat de Uniunea Europeană din Fondul Social European are o valoare de 2.657.230,71 lei şi va fi implementat timp de 25 de luni în municipiul Brăila şi în comuna Mircea Vodă, de Fundaţia "Lumina", în parteneriat cu Primăria Mircea Vodă.
"Grupul ţintă al proiectului este format din 166 de persoane cu vârste de 65 de ani şi peste această vârstă, aflate în situaţie de dependenţă/vulnerabilitate din două comunităţi ale judeţului Brăila, 120 din comuna Mircea Vodă şi 46 din municipiul Brăila, din care zece vor beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu şi 36 vor beneficia de serviciul social furnizat prin Centrul de zi pentru socializare şi petrecere a timpului liber, înfiinţat prin acest proiect. Proiectul mai cuprinde organizarea de cursuri de confecţionat produse handmade, a unui atelier de creaţie şi a unui curs IT pentru seniori", după cum a declarat managerul de proiect, Carmen Neacşu.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de reducerea numărului persoanelor, din municipiul Brăila şi din comunitatea rurală Mircea Vodă, aparţinând grupului vulnerabil al persoanelor cu vârsta de 65 ani şi peste această vârstă, prin furnizarea de servicii sociale integrate adecvate nevoilor specifice fiecărei persoane în parte, astfel încât să se asigure menţinerea acestora, cât mai mult timp posibil, în mediul lor de viaţă, prelungirea şi îmbunătăţirea calităţi vieţii, promovarea participării active şi demne a lor la viaţa socială a comunităţii din care fac parte.
"Suntem în faza de înfiinţare şi dotare, într-o perioadă de patru luni de zile, a unui serviciu social integrat, un centru de zi pentru persoane vârstnice, care nu se mai regăseşte la nivelul municipalităţii. Este unic şi sperăm să fie de cea mai bună calitate. El se adresează unui număr de 36 de persoane. Aici vor fi activităţi de interior şi de exterior. Se vor desfăşura activităţi de consiliere psihologică, pentru că ştim că bătrânii au acumulat foarte multe suferinţe pe care nu le pot gestiona. Vom avea un cabinet de asistenţă socială, prin care vârstnicii vor fi ajutaţi să îşi identifice drepturile sociale. Va fi, de asemenea, o sală de relaxare cu două fotolii de masaj, o bandă de mers, vom înfiinţa şi un atelier de creaţie", a mai spus Carmen Neacşu.
Proiectul mai prevede redactarea unei cărţi cu poveştile de viaţă ale 30 dintre beneficiarii acestor servicii, cartea urmând să se numească "Experienţă pentru experienţă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News