Bradul de Crăciun în ghiveci: cum să-l plantezi corect după sărbători, astfel încât să supraviețuiască
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Bradul de Crăciun în ghiveci, cum să-l plantezi corect după sărbători, astfel încât să supraviețuiască. Sursa foto: freepik.com
Bradul de Crăciun în ghiveci, cum să-l plantezi corect după sărbători, astfel încât să supraviețuiască. Sursa foto: freepik.com
În fiecare an, oamenii se confruntă cu alegerea bradului de Crăciun. În ultimul timp, majoritatea optează pentru un brad de Crăciun în ghiveci.

După sărbători, bradul din ghiveci poate fi plantat în curte, unde va continua să crească. Dar este oare totul atât de simplu? Grădinarii cu experiență explică ce pași trebuie să urmezi.

Culturile de foioase sunt în stare latentă iarna. De exemplu, un brad la ghiveci, adus în luna decembrie într-o casă unde sunt +20°С în decembrie, nu va crește. Chiar dacă sunt vii, mugurii nu se vor trezi. Aproximativ după Anul Nou, starea de repaus a plantelor de foioase trece, iar mugurii vor începe să se trezească și să se dezvolte. Pe de altă parte, coniferele nu au o perioadă de repaus fiziologic profund. 

Curăță bradul artificial de Crăciun înainte de a-l împodobi: este plin de praf, acarieni și microbi

În timpul iernii, coniferele (tuia, brazi și chiparoși) stau în aer liber la o temperatură destul de scăzută și, prin urmare, nu cresc. De îndată ce sunt aduse într-un apartament cald, plantele vor primi un semnal că primăvara a sosit și toate procesele, inhibate de temperatura scăzută, vor fi reluate.

Bradul de Crăciun va sta în casă câteva săptămâni, mugurii săi se vor trezi, iar, după plantarea în pământ, pot îngheța. În cel mai bun caz, frigul va afecta doar vârfurile ramurilor. În alte cazuri,  plantă poate muri. 

Plantele care purifică cel mai bine aerul din apartament: ține-le în casă și vei fi ferit de viroze și gripă

În plus, umiditatea aerului din cameră este foarte scăzută, datorită caloriferelor, iar acele bradului de Crăciun încep să se usuce rapid și să se îngălbenească.

Și este puțin probabil ca pulverizarea să ajute, iar dacă bradul de Crăciun este împodobit cu o ghirlandă electrică: pur și simplu nu îl vei putea pulveriza cu apă.

 

Cum se îngrijește un brad de Crăciun în ghiveci?

 

1. Lasă bradul să se aclimatizeze în casă, adică nu-l decorezi imediat.

2. Alege un loc pentru brad în casă și nu-l mai muta. Nu așeza bradul de Crăciun lângă calorifere sau alte surse de căldură. Principala amenințare a coniferelor este aerul supra uscat. Temperatura optimă în cameră este de +20°С. Coniferele preferă părțile de nord și de nord-est.

3. Ai grijă de aerisirea regulată a încăperii.

4. Pulverizează crenguțele de aproximativ două ori pe zi pentru ca acestea să nu se îngălbenească și să se usuce. În plus, poți folosi un umidificator.

Șase decorațiuni pe care nu trebuie să le pui în bradul de Crăciun: aduc ghinion și neplăceri

5. Nu uita să uzi regulat planta sub rădăcină cu apă la o temperatură de +20-25°C. Apa trebuie ușor încălzită și curată. Ai grijă de umezirea uniformă a solului din ghiveci.

 

Cum se plantează un pom de Crăciun, astfel încât să nu moară

 

În cazul coniferelor, evită întotdeauna schimbările bruște de temperatură. Dacă ai cumpărat un brad într-un recipient, îl poți păstra împodobit 2-3 săptămâni într-o cameră caldă. După aceea, bradul trebui adus mutat într-o cameră răcoroasă unde este +5-6°С (de exemplu, la un balcon, o verandă, o bucătărie de vară, un garaj), deoarece aceste condiții sunt ideale pentru iernarea coniferelor mici.

Chiar dacă copacul se trezește la timp, la această temperatură va adormi din nou, dar mugurii nu vor muri. Dacă observi că bradul are ramuri tinere, mută-l într-o cameră răcoroasă cât mai curând posibil.

Înainte de a trimite planta într-o cameră rece pentru iernare, este necesar să-i izolezi rădăcinile. Pentru a face acest lucru, trebuie să-l pui într-o găleată cu rumeguș împreună cu ghiveciul. Între pereții găleții și ghiveci trebuie să existe 5-10 cm de rumeguș. Deja în primăvară, va fi posibil să plantezi bradul de Crăciun în curte.

Bradul de Crăciun va arăta magnific și mai pufos, cu acest truc. Iată ce trebuie să faci

Dar vei face asta în fiecare an, în curând vei avea o pădure întreagă de conifere. Grădinarii te sfătuiesc să plantezi bradul lângă fereastră și să-l împodobești afară în fiecare an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel