Data publicării:

Botnariu: Serviciile furnizate prin cabinetele medicale şcolare trebuie să reprezinte nucleul oricărui sistem de sănătate

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Politica
WhatsApp

Serviciile furnizate prin intermediul cabinetelor medicale şi stomatologice şcolare trebuie să reprezinte nucleul oricărui sistem de sănătate al oricărui stat pentru care bunăstarea cetăţenilor săi constituie o prioritate, a declarat, miercuri, senatorul Emanuel Gabriel Botnariu, membru al Comisiei de sănătate din Senat.

"Eu cred că serviciile furnizate prin intermediul cabinetelor medicale şcolare şi stomatologice şcolare reprezintă şi trebuie să reprezinte nucleul oricărui sistem de sănătate al oricărui stat pentru care bunăstarea cetăţenilor săi constituie o prioritate. La noi, medicina şcolară a devenit o cenuşăreasă a sistemului medical", a spus Botnariu, la conferinţa "Dreptul copiilor la asistenţă medicală şcolară", care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Acesta a adăugat că şi România trebuie să aibă o lege a medicinei şcolare, aşa cum au alte ţări din Europa.

"De ce medicină şcolară? Serviciile de sănătate şcolară funcţionează acolo unde se află majoritatea copiilor şi sunt extrem de accesibile tuturor familiilor. Ele depăşesc barierele precum transportul, locaţiile incomode sau orice sistem de programare. Aceste servicii pot acţiona asupra mai multor factori determinanţi ai sănătăţii, inclusiv intervenţii de sănătate publică. Există unele dovezi că în mare parte din ţările cu venituri mari serviciile de sănătate şcolară sunt eficiente în special pentru sănătatea sexuală şi reproductivă, pentru îmbunătăţirea situaţiei din ce în ce mai problematică a obezităţii şi pentru educaţia şi întărirea sistemului şi obiceiurilor de activitate fizică, îngrijiri mai mult decât necesare în rândul tinerilor cu afecţiuni cronice de sănătate, cum ar fi astmul sau diabetul, renunţarea la fumat, precum şi prevenirea şi gestionarea bolilor infecţioase în rândul copiilor prin producerea de imunizări. Aceste servicii sunt gratuite la punctul de utilizare şi, de asemenea, au beneficii de cost în ceea ce priveşte sănătatea copiilor şi tinerilor şi a sănătăţii societăţii în general", a spus Botnariu la conferinţa "Dreptul copiilor la asistenţă medicală şcolară", care a avut loc la Palatul Parlamentului.

La rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a arătat că medicina şcolară funcţionează bine în Bucureşti, dar trebuie făcut ceva ca acest lucru să se întâmple şi în restul ţării.

"Sunt de acord cu medicina şcolară. Mi-aş dori ca medicina şcolară să revină la ce a fost şi mult mai mult, adaptat anului 2019. Dacă nu avem grijă de copii, atunci sigur vom cheltui mai mult pe parcursul vieţii şi în special la bătrâneţe, deci sunt absolut de acord şi susţin medicina şcolară, cu condiţia ca lucrurile să fie făcute în spiritul legii. (...) Eu cred că medicina de familie nu priveşte deloc cu ostilitate către medicina şcolară, pentru că cele două se completează, copilul stă un număr de ore la şcoală, se pot întâmpla multe, acolo medicul şcolar poată să îl vadă, poate să discute, vede cum se comportă în pauză, poate profesorii sugerează comportamentul din timpul orelor. Dar medicina şcolară înseamnă mult mai mult, de la educaţie sanitară, discuţii, problemele lor. (...)", a spus Ciurchea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel