Borrell: Războiul Rusiei în Ucraina este cea mai importantă amenințare existențială pentru UE
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Agressiunea rusă împotriva Ucrainei este cea mai importantă amenințare existențială pentru Uniunea Europeană, dar nu este doar o problemă europeană, deoarece fiecare țară va fi în pericol dacă utilizarea forței devine norma.

Reprezentantul Înalt al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a afirmat acest lucru într-un discurs principal la Forumul pentru Securitate și Apărare Schumann 2024 de la Bruxelles, conform unui corespondent Ukrinform.

"Pentru noi, cu siguranță, războiul din Ucraina este cea mai importantă amenințare existențială, iar războiul din Gaza este cea mai mare întrebare etică pentru noi. O victorie rusă în Ucraina ar pune Uniunea Europeană într-un pericol enorm. Dar agresiunea împotriva Ucrainei nu este doar o problemă europeană. Cred că o victorie a agresorului - Rusia lui Putin - ar demonstra că o agresiune militară are câștig de cauză. Și fiecare țară ar fi în pericol dacă acest lucru devine norma. [...] A fost regula în trecut. [...] Dar astăzi, cred că trebuie să ne angajăm să respingem ca utilizarea forței să devină norma," a declarat Borrell.

Acesta a remarcat că umanitatea s-a întors la un război clasic de mare intensitate, cu tancuri, tranșee, avioane, explozii, și nu numai în Ucraina și Gaza. "Există multe războaie în Africa, multe - nu războaie - dar instabilitate în America Latină. Vedem nu un război, ci jocuri de război în Indo-Pacific," a spus el.

În plus față de amenințările militare clasice, țările din întreaga lume se confruntă cu amenințări hibride provenind din dezinformare și manipulare informațională, atacuri cibernetice asupra infrastructurii cheie și încercări de a transforma migrația și migranții în arme împotriva țărilor vecine.

"Este clar că politica puterii a revenit. Toate formele de interdependență devin o armă. 'Sunt dependent de tine. Vei folosi dependența mea de tine ca o armă împotriva mea'. Dependentele erau considerate ceva normal pentru a construi un set comun de interese și schimburi reciproce. Acum, interdependențele devin dependențe și dependențele sunt folosite ca o armă," a spus Borrell.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel