Urmărește emisiunea live
Boris Johnson spune că va vota împotriva planului de Brexit al lui Rishi Sunak
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Boris Johnson va vota împotriva acordului-cadru de la Windsor al lui Rishi Sunak, deoarece consideră că planul revizuit va menține Irlanda de Nord „capturată de ordinea juridică a UE”.  

Este de așteptat ca fostul prim-ministru să-și părăsească pentru scurt timp interogatoriul la Comisia de privilegii a Comunelor, asupra Partygate, miercuri, după-amiază, pentru a-și spune cuvântul împotriva planului lui Sunak, scrie The Guardian.

Partidul Unionist Democrat (DUP) și Grupul European de Cercetare (ERG), care reprezintă partidele conservatoare ale Brexit-ului, urmează să se opună guvernului în primul vot parlamentar privind noul acord-cadru al Brexit-ului, de la Windsor.

Într-o declarație raportată de Daily Telegraph, Johnson a spus: „Aranjamentele propuse ar însemna fie că Irlanda de Nord a rămas capturată de ordinea juridică a UE – și a fost din ce în ce mai divergentă de restul Regatului Unit – sau ar însemna că întreaga Marea Britanie nu a reușit să diverge în mod corespunzător și să profite de Brexit.

„Asta nu este acceptabil. Voi vota astăzi împotriva aranjamentelor propuse. În schimb, cel mai bun curs de acțiune este să continuăm cu proiectul de lege privind protocolul din Irlanda de Nord și să ne asigurăm că reluăm controlul.”

Ofițerii DUP s-au întâlnit luni și au luat decizia unanimă de a respinge planul revizuit al lui Sunak pentru acordurile comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord, a declarat liderul partidului DUP, Sir Jeffrey Donaldson, într-un comunicat.

„Nu se ocupă de unele dintre problemele fundamentale din centrul dificultăților noastre actuale. Rămân domenii cheie de îngrijorare care necesită clarificări suplimentare, reelaborare și schimbare, precum și vizualizarea unui text legal suplimentar”, a spus Donaldson.

Peter Bone se numără printre conservatorii care au semnalat că se pot alătura lui Johnson și vor vota împotriva înțelegerii. El a spus că este „destul de supărat” de abordarea guvernului în privința unui vot asupra „frânei Stormont”.

Fostul lider adjunct al Comunelor a declarat pentru Sky News: „Ni s-a promis o dezbatere completă asupra cadrului Windsor. Dacă primesc drept la o întrebare, îl voi întreba pe prim-ministru ce s-a întâmplat cu votul nostru mai larg. Sunt destul de supărat că guvernul evită controlul asupra acestui lucru și că frâna în sine pare că eșuează toate testele. Dacă acesta este cazul, voi asculta dezbaterea. Voi merge la ședințe în această dimineață, dar dacă ar trebui să votez în acest moment, ar trebui să votez împotrivă.”

Având în vedere că laburiștii sprijină acordul-cadru de la Windsor semnat luna trecută, guvernul ar trebui să câștige confortabil diviziunea Comunelor, dar episodul va semnala o lovitură uriașă pentru conducerea lui Sunak dacă va fi obligat să se bazeze pe sprijinul opoziției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel