Boris Johnson le cere liderilor G7 să nu „abandoneze“ Ucraina
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 26 iun 2022, 08:07
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Boris Johnson le-a cerut liderilor G7 să nu ''abandoneze'' Ucraina, avertizând asupra oricărei ''oboseli'' în sprijinirea Kievului.

Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu abandoneze Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei oboseli în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar, relatează AFP.

Guvernul Marii Britanii este pregătit să ofere 525 de milioane de dolari Ucrainei, care se teme că va rămâne fără finanţare în toamnă, sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială, a indicat Downing Street într-un comunicat, în ajunul un summit al liderilor G7 (Franţa, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia, Canada şi Japonia) în sudul Germaniei.

Astfel, sprijinul financiar şi umanitar total al Londrei a ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

Ucraina poate câştiga şi va câştiga. Dar ea are nevoie de sprijinul nostru pentru a face acest lucru. Nu este momentul să abandonăm Ucraina, a insistat Boris Johnson.

Liderul britanic, aflat în dificultate pe plan intern, se află în fruntea sprijinului occidental pentru Ucraina în faţa invaziei ruse lansate în februarie. El a vizitat Kievul de două ori, iar Londra a oferit armatei ucrainene arme letale încă de la începutul invaziei.

Liderii G7 se reunesc de duminică în sudul Germaniei pentru un summit de trei zile, urmat de o reuniune a liderilor NATO la Madrid.

Potrivit Downing Street, Boris Johnson intenţionează să profite de intervenţia de luni a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summit pentru a încuraja toate ţările G7 să sprijine Ucraina pe termen lung, conform Agerpres.

Premierul britanic Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie o „pace rea“

Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters.

Consecinţele economice ale războiului creează o presiune asupra Kievului, a arătat prim-ministrul Regatului Unit la summitul din Rwanda al Commonwealthului.

"Prea multe ţări spun că este vorba de un război european care nu este necesar (...) deci presiunea va creşte pentru a-i încuraja, poate pentru a-i forţa pe ucraineni către o pace rea", a spus Johnson.

El a apreciat că dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va reuşi să îşi atingă obiectivele din Ucraina, vor fi consecinţe periculoase pentru securitatea internaţională şi va avea loc "un dezastru economic pe termen lung", conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?