Boris Johnson îl critică pe șeful FIFA, Gianni Infantino, pentru poziția față de Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Boris Johnson
Boris Johnson
Scrisoarea prim-ministrului Marii Britanii avertizează împotriva utilizării sportului „ca platformă de legitimare a agresiunii ruse”.  Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a criticat organul de conducere al fotbalului mondial FIFA pentru poziția sa față de Rusia, în timp ce a respins tragerea la sorți a Cupei Mondiale din 2022 de săptămâna trecută.

Biroul lui Johnson a trimis o scrisoare președintelui FIFA, Gianni Infantino, subliniind „dezamăgirea” Marii Britanii de a vedea delegații ruși la Congresul FIFA de săptămâna trecută de la Doha, Qatar, conform textului corespondenței, văzut de Politico. Acesta a mai avertizat că sportul nu poate fi folosit „ca o platformă de legitimare a agresiunii ruse”.

În scrisoarea din 31 martie, Johnson a spus că nu a putut participa la tragerea la sorți a Cupei Mondiale de la Doha, cu „regret”, și i-a urat turneului „tot succes” – înainte de a se adresa sefului FIFA.

”Sportul nu poate fi folosit ca platformă pentru a legitima agresiunea rusă”

Johnson l-a criticat pe Infantino pentru că a invitat delegați ruși la Congres, pe fondul unei campanii de sancțiuni violente împotriva Rusiei, și a etichetat Uniunea Rusă de Fotbal ”un organism reprezentativ” pentru Kremlin. 

”Prin urmare, vă îndemnăm în cei mai puternici termeni posibil să vă regândiți poziția în această chestiune, astfel încât reprezentanții atât ai Uniunii Ruse de Fotbal, cât și ai Federației de Fotbal din Belarus să nu se poată implica în viitoarele reuniuni și afaceri ale FIFA”, a spus el.

”Este o nevoie clară ca fotbalul să continue să prezinte un front unit în lumina acțiunilor detestabile ale Rusiei în Ucraina”, a adăugat Johnson.

Echipele ruse și belaruse nu ar trebui să fie invitați să participe la competiții sportive internaționale

„După cum știți”, a spus Johnson pentru Infantino, „Marea Britanie, împreună cu alte 36 de țări de pe tot globul, ne-au afirmat recent poziția conform căreia astfel de administratori sportivi care reprezintă echipele ruse și belaruse nu ar trebui să fie invitați să participe la sport internațional sau activitățile organismelor și federațiilor sportive.”

Johnson a subliniat excluderea de către Comitetul Paralimpic Internațional a sportivilor ruși și belaruși de la recentele Jocuri Paralimpice ca pe o demonstrație „puternică” a „solidarității internaționale”.

Biroul lui Johnson și FIFA nu au răspuns solicitărilor de comentarii

FIFA a suspendat Rusia pe termen nelimitat de la turneele internaționale la sfârșitul lunii februarie, în zilele după ce Moscova și-a lansat atacul letal asupra Ucrainei. 

Mișcarea a interzis efectiv Rusia de la Cupa Mondială din 2022, care va avea loc în Qatar din noiembrie până în decembrie.

Marți, Curtea de Arbitraj pentru Sport  a declarat că  Rusia și-a retras apelul împotriva interdicției.

Infantino a primit medalia Ordinului Prieteniei de la președintele rus Vladimir Putin în 2019, la un an după ce Rusia a găzduit ultima Cupă Mondială masculină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel