Boris Johnson, citat în instanță pentru declarații pe tema Brexit
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
O judecătoare britanică l-a citat în instanţă pe fostul ministru de externe Boris Johnson, candidat la postul de prim-ministru după ce Theresa May şi-a anunţat demisia din fruntea guvernului Regatului Unit şi a Partidului Conservator. El este acuzat de conduită necorespunzătoare în calitate de funcţionar public, în trei cazuri în care se presupune că a minţit opinia publică în privinţa Brexit, transmite Reuters miercuri.

Împotriva lui Johnson a fost formulată o acuzaţie privată, legată de afirmaţii făcute înainte şi după referendumul din 2016, prin care cetăţenii britanici au decis retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Fostul primar al Londrei, ulterior ministru de externe, a fost unul din liderii campaniei pro-Brexit.

"În ambele perioade menţionate mai sus, (posibilul) inculpat a minţit în mod repetat şi a indus în eroare publicul britanic privind costul apartenenţei la UE, declarând explicit, susţinând sau lăsând să se înţeleagă că costul apartenenţei la UE era de 350 de milioane de lire pe săptămână", arată reclamaţia.

"Luând în considerare toţi factorii relevanţi, sunt convinsă că acesta este un caz adecvat pentru emiterea citaţiei, conform solicitărilor, pentru cele trei infracţiuni, aşa cum au fost formulate", a afirmat judecătoarea districtuală Margot Coleman într-o decizie scrisă la Curtea din Westminster.

Judecătoarea a menţionat că acuzaţiile nu au fost dovedite şi nu a consemnat fapte, însă a stabilit că Johnson trebuie judecat. "Asta înseamnă că posibilului inculpat i se va cere să se prezinte în această instanţă pentru o audiere preliminară, iar cazul va fi apoi trimis spre judecată Curţii Coroanei", a decis ea.

Un purtător de cuvânt al lui Johnson nu a fost dispus să comenteze imediat pentru Reuters decizia judiciară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel