Data publicării:

Boris Johnson acuză UE că vrea să pună la îndoială procesul de pace din Irlanda de Nord

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Boris Johnson acuză UE că vrea să pună la îndoială procesul de pace din Irlanda de Nord
Boris Johnson acuză UE că vrea să pună la îndoială procesul de pace din Irlanda de Nord

Boris Johnson acuză Uniunea Europeană că pune sub semnul întrebării procesul de pacificare cu Irlanda de Nord.

Boris Johnson acuză Uniunea Europeană că pune sub semnul întrebării Acordul de la Belfast și principiile procesului de pace din Irlanda de Nord, în contextul „războiului vaccinurilor”, a mecanismului de control pe care blocul european vrea să îl impună la graniță și tensiunilor post-Brexit dintre cele două părți. Șeful guvernului de la Londra spune că va face „tot ce este necesar” pentru a păstra unitatea țării.

„Este absolut regretabil că Uniunea Europeană pare să pună la îndoială Acordul de la Belfast, principiile procesului de pace, părând să ceară o frontieră pe insula Irlanda”, a declarat Boris Johnson, conform Agerpres.

Intrarea deplină în vigoare a Brexit-ului de la 1 ianuarie a însemnat noi controale vamale pentru mărfuri între Marea Britanie şi provincia britanică Irlanda de Nord, dintre care unele au fost suspendate la începutul săptămânii după ameninţări care au vizat agenţii vamali. Aceste noi formalităţi, prevăzute în protocolul privind Irlanda de Nord din cadrul acordului pentru ieșirea UK din UE, negociat în urmă cu peste un an între Londra şi Bruxelles, au fost denunţate ca fiind la originea problemelor de aprovizionare a supermarketurilor, scrie digi24.ro.

Boris Johnson nu vrea p barieră în Marea Irlandei

 

Ele au fost introduse pentru a evita revenirea unei frontiere fizice între Irlanda de Nord și Irlanda, membră a UE, care ar fi riscat să pună în pericol procesul de pace prin care s-a pus capăt în 1998 unei perioade de trei decenii de tensiuni sângeroase între unioniști și republicani. Unioniştii din cadrul DUP, ataşaţi menţinerii Irlandei de Nord sub coroana britanică, au lansat o campanie pentru renunţarea la protocol şi au denunţat apariţia unei frontiere în Marea Irlandei chiar în cadrul Regatului Unit.

În cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul nord-irlandez Arlene Foster (unionistă), Boris Johnson a spus că guvernul său face tot posibilul pentru ca schimburile să continue de manieră fluidă în Regatul Unit. În faţa deputaţilor, el s-a declarat gata să recurgă pentru acest lucru la o dispoziţie din protocol care îi permite uneia dintre părţi să se elibereze de obligaţiile sale în caz de grave dificultăţi „economice, sociale sau de mediu”.

„Vom face tot ce este necesar, fie din punct de vedere legislativ, fie invocând articolul 16 al protocolului pentru a ne asigura că nu există o barieră în Marea Irlandei”, a precizat el.

Înainte de întrevederea prevăzută pentru miercuri cu vicepreşedintele Comisiei Europene Marcos Sefcovic, ministrul de stat britanic Michael Gove i-a cerut acestuia într-o scrisoare prelungirea până în 2023 a perioadei de graţie cu privire la controalele efectuate asupra schimburilor comerciale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, pentru a reduce impactul Brexitului asupra acestei provincii, informează Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel