Borell: UE va decide astăzi primele sancţiuni împotriva Rusiei
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
SURSA: Facebook
SURSA: Facebook
Șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunțat că Uniune Europeană va decide astăzi primele sancţiuni împotriva Rusiei.

Uniune Europeană va decide marţi primele sancţiuni împotriva Rusiei în urma recunoaşterii de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit AFP, citat de Agerpres.

El a declarat presei la deschiderea la Paris a unui Forum al UE pentru cooperarea în regiunea Indo-Pacific că a convocat 'un Consiliul de urgenţă al Afacerilor Externe, pe care Franţa îl va organiza aici, la Paris, după reuniune'.

'În această dimineaţă am lucrat deja la pregătirea textului, iar după-amiază Consiliul va decide ce sancţiuni vor fi luate (...) Trebuie acţionat repede, adică în această după-amiază, aici, la Paris', a precizat el, adăugând că sancţiunile vor fi adoptate 'în unanimitate'.

La acest moment nu este vorba de 'o invazie de mare amploare, însă trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean', în Donbas, a subliniat Borrell.

UE a avertizat luni seară că va adopta sancţiuni împotriva Rusiei dacă Moscova va recunoaşte independenţa autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk, regiuni separatiste ucrainene proruse.

'Avem un pachet (de sancţiuni posibile - n.r.). Există diferite măsuri, iar gradul de punere a lor în aplicare depinde de nivelul de agresiune', a precizat Josep Borrell.

Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război. 

VEZI ȘI: Țările care SUSȚIN Rusia pentru recunoașterea independenței Donețk și Lugansk. Putin e prezentat ca un SALVATOR. "Sincerele noastre felicitări!"

Află în articol ce țări îl susțin pe Vladimir Putin pentru recunoașterea independenței Donețk și Lugansk.

Deși Majoritatea țărilor din Occident și SUA au venit deja cu o reacție și au condamnat dur recunoașterea independenței Donețk și Lugansk ( Vezi AICI știrea), există și câteva țări care îl susțin pe Vladimir Putin pentru decizia sa.

Președintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a anunțat că susține decizia președintelui rus de a recunoaște independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk și a numit-o singura cale de ieșire din impasul politic „unde Ucraina și patronii săi au condus pe toată lumea”. El susține că acesta este un triumf al justiției, scrie Interfax.

”În discursul său, Vladimir Vladimirovici, ca întotdeauna, și-a argumentat poziția cu dovezi de nerefuzat, fapte istorice și o opinie fermă”, a spus Kadîrov. ”Nu există nicio îndoială că decizia sa este un pas echilibrat, strategic, care vă îndeamnă să faceți cel mai important lucru - să salvați vieți umane.” susține el. 

"Donețk și Lugansk, vă rugăm să acceptați sincerele noastre felicitări!"

El a menționat că sute de mii de ruși locuiesc în Donețk și Lugansk și a susținut că ”Rusia nu și-a abandonat niciodată pe ai săi”.

Decizia Moscovei, potrivit acestuia, va oferi popoarelor din Donbas posibilitatea de a-și ”apăra drepturile pe arena internațională, de a lupta pentru pace și ordine pe propriul lor pământ”.

"Donețk și Lugansk, vă rugăm să acceptați sincerele noastre felicitări! Am fost, suntem și vă vom fi alături în orice situație", a promis Kadîrov pe canalul său Telegram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel