Bombele rusești distrug patrimoniul cultural al Ucrainei - daune de peste 3 miliarde de dolari
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @recstockfootage
FOTO: Freepik @recstockfootage
De la declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, mai mult de 3.000 de obiecte și instituții culturale au fost distruse și deteriorate de atacurile ruse, iar pentru restaurarea patrimoniului cultural afectat vor fi necesari peste 3 miliarde de dolari.

Acest lucru este dezvăluit conform Ministerului Apărării din Marea Britanie, care se referă la datele de informații, raportează Ukrinform.

Ministerul a amintit că 14 mai 2024 marchează cea de-a 70-a aniversare a adoptării Convenției UNESCO pentru Protejarea Bunurilor Culturale în Caz de Conflict Armate.

„Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, bombardamentele Rusiei asupra orașelor prin lovituri de aviație pe distanțe lungi și muniții ghidate au avut un efect devastator asupra patrimoniului cultural, istoric și religios al Ucrainei”, se arată în raport.

Referindu-se la Ministerul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei, ministerul spune că, până pe 2 mai anul acesta, un total de 1.987 de instituții culturale au suferit pierderi și daune începând cu declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei. Ministerul a estimat, de asemenea, că până pe 6 mai 2024, un total de 1.062 de situri ale patrimoniului cultural au fost distruse sau deteriorate de la începutul invaziei Rusiei, iar UNESCO a confirmat separat daune la 129 de situri religioase până la 10 aprilie 2024.

„La mijlocul lunii februarie 2024, UNESCO a estimat că Rusia a cauzat daune în valoare de 3,5 miliarde de dolari patrimoniului cultural al Ucrainei, care vor necesita 10 ani și 9 miliarde de dolari pentru înlocuire. Pe măsură ce războiul continuă, aparatul militar al Rusiei va continua probabil să cauzeze daune patrimoniului istoric și cultural al Ucrainei”, concluzionează raportul.

După cum a relatat Ukrinform anterior, Italia va aloca 42,5 milioane de euro pentru restaurarea monumentelor arhitectonice din Odesa care au fost afectate de atacurile ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel