Bombe ruseşti au căzut peste două mari terminale de stocare cereale din Ucraina
Două mari terminale pentru stocarea cerealelor din Ucraina au fost lovite în urma unor bombardamente ruse.
Terminalul portuar Evri, proprietate a Viterra şi dedicată uleiurilor vegetale, "a fost avariat de un atac cu rachete", care de asemenea a rănit uşor o persoană, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului, precizând că două silozuri au fost cuprinse de flăcări şi un al treilea a fost avariat.
Acest terminal, achiziţionat în 2020 de Glencore, casa-mamă a Viterra, are o capacitate de stocare de 160.000 de tone.
În ceea ce priveşte Bunge, instalaţiile sale "au fost lovite în timpul celor mai recente atacuri ruse în regiune", a declarat o purtătoare de cuvânt, precizând că loviturile asupra terminalului nu s-au soldat cu răniţi şi că anvergura exactă a pagubelor nu este deocamdată cunoscută.
Terminalul, care era închis din prima zi a invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, conţine un sit stocare, de încărcare a navelor şi o unitate pentru producţia de ulei vegetal, scrie Agerpres.
Porturile ucrainene, blocate
Porturile Mikolaiv şi Odesa sunt blocate de la începutul conflictului, ceea ce paralizează transportul maritim de materii prime agricole, până acum principala cale de export pentru Ucraina.
Discuţii, fără rezultate concrete până la această oră, au avut loc între Rusia şi Turcia cu privire la deschiderea de coridoare maritime care să le permită navelor comerciale să circule din Ucraina pe Marea Neagră, o zonă devenită impracticabilă prin prezenţa minelor.
Potrivit Ankarei, o navă comercială turcă a părăsit miercuri portul ucrainean Mariupol (sud-est), aflat deja sub control rus, în Marea Azov.
Criza exportului de cereale ucrainene: 'Reuniune în patru' săptămâna viitoare în Turcia
O delegaţie militară turcă se va deplasa în această săptămână în Rusia pentru a discuta detaliile unui posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale ucrainene, au afirmat surse din cadrul preşedinţiei turce, transmite Reuters.
Agenţia rusă TASS a confirmat planurile de discuţii, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Pe de altă parte, AFP a relatat că o 'reuniune în patru', cu reprezentanţi ai ONU, Rusiei şi Ucrainei, va avea loc săptămâna viitoare în Turcia în vederea organizării transportului de cereale pe Marea Neagră.
Televiziunile private CNN Türk şi NTV, citând surse din cadrul preşedinţiei de la Ankara, au precizat că discuţiile vor avea loc la Istanbul. Invazia rusă în Ucraina a oprit exporturile de cereale ale Kievului pe Marea Neagră, cauzând crize la nivel global, deşi Moscova acuză pentru acestea sancţiunile occidentale.
Planul are în vedere crearea a trei coridoare din portul ucrainean Odesa la Marea Neagră, sub supervizarea Kievului
Potrivit surselor, planul are în vedere crearea a trei coridoare din portul ucrainean Odesa la Marea Neagră, sub supervizarea Kievului, şi ca de acolo să fie transportate atât mărfuri alimentare ucrainene, cât şi ruseşti. Între 30 şi 35 milioane de tone de cereale ar putea fi transportate de acolo în următoarele 6-8 luni, au afirmat sursele. Întrebat despre acest plan, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephan Dijarric, a răspuns că 'discuţiile pe aceste subiecte continuă', fără a oferi alte detalii.
Ştirea despre convorbirile viitoare a venit la o zi după ce Erdogan şi Guterres au discutat prin telefon despre planurile legate de coridor.
Administraţia lui Erdogan a transmis că acesta i-a spus secretarului general al ONU că Turcia 'continuă eforturile' pentru stabilirea coridorului. Atât Ucraina, cât şi Rusia au prezentat o serie de condiţii pentru a fi de acord cu planul. În timp ce Moscova vrea ca unele sancţiuni occidentale să fie ridicate pentru a-i facilita exporturile de cereale şi îngrăşăminte, Kievul cere garanţii de securitate pentru porturile sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News