Data actualizării:
Data publicării:

Liderul Kremlinului a zburat cu un avion de luptă supersonic. Bombardierul strategic pe care Putin îl folosește să sperie Occidentul /video

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele rus Vladimir Putin a zburat joi cu un bombardier strategic modernizat Tu-160M, capabil de transportul armelor nucleare, într-o mișcare percepută de Occident ca o amintire punctată a capacităților nucleare ale Moscovei, scrie Reuters.

Avionul uriaș cu aripi în formă de balansoar, denumit „Blackjacks” de către alianța militară NATO, este o versiune modernizată a unui bombardier din era Războiului Rece pe care fosta Uniune Sovietică l-ar fi desfășurat în caz de război nuclear pentru a livra arme la distanțe lungi.

Putin, care este de așteptat să câștige ușor încă un mandat de șase ani luna viitoare, a făcut zborul într-un moment în care Moscova și Occidentul sunt în dezacord cu privire la războiul Rusiei din Ucraina și la moartea în închisoare a politicianului de opoziție Alexei Navalnîi.

Unii diplomați ruși și americani spun că nu își amintesc un moment de relații mai proaste între cele două mari puteri nucleare ale lumii, incluzând Criza Rachetelor din Cuba din 1962.

Televiziunea de stat a arătat avionul uriaș decolând de pe o pistă aparținând fabricii din Kazan care produce avionul supersonic modernizat, cu corespondentul Pavel Zarubin numindu-l „un eveniment unic”.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că traseul de zbor al avionului este un secret militar, dar că zborul cu Putin la bord ar dura până la 40 de minute, a relatat agenția de știri de stat TASS.

Tu-160M, care are o echipă de patru persoane, este capabil să transporte 12 rachete de croazieră sau 12 rachete nucleare cu rază scurtă de acțiune și poate zbura 12.000 km (7.500 mile) fără oprire pentru alimentare.

Putin, în vârstă de 71 de ani, a zburat cu o versiune mai veche a avionului în 2005 în timpul unui exercițiu de antrenament.

În baza unui contract semnat în 2018, 10 dintre bombardierele nucleare modernizate Tu-160M urmează să fie livrate Forțelor Aeriene Ruse la un cost de 15 miliarde de ruble (163 de milioane de dolari) fiecare, între acum și 2027.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel