Data publicării:

Bombă în cazul incendiului de la Ferma Dacilor! Statul ar putea plăti despăgubirile / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Bogdan Buda
Inquam Photos / Bogdan Buda
Bombă în cazul incendiului de la Ferma Dacilor!

Şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova a fost schimbat din funcţie după incendiul care a mistuit pensiunea Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, a anunţat, miercuri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

În acest context, ne întrebăm dacă statul va ajunge să plătească despăgubiri, așa cum a fost și în cazul incendiului de la Colectiv. Amintim că despăgubirile în dosarul ”Colectiv”, de peste 60 de milioane de euro, au fost plătite de statul român integral. Mai precis, ca urmare a sentinței definitive a Curții de Apel București, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov erau obligate să plătească în solidar cu patronii clubului Colectiv și cei doi pirotehniști, daune morale și materiale de 300 de milioane lei (aproape 60 de milioane de euro) către victimele incendiului din clubul Colectiv sau rudele acestora. Decizia a pus într-o mare dificultate cele două instituții publice. Sute de păgubiți în acest dosar au transmis somații de executare silită pe adresa PS4 și a ISU București-Ilfov, riscând blocarea activității acestora. Pentru a nu intra în colaps financiar, instituțiile publice au cerut ajutorul Guvernului, care a aprobat transferul a 299 milioane lei către Ministerul de Interne.

Ne-am putea așteapta și acum ca statul român să plătească despăgubiri? Despre acest subiect a vorbit avocatul Florin Durgheu la DC News și DC News TV.

„Cu siguranță, există mai multe instituții, în afară de ISU, care puteau să intervină la Ferma Dacilor. Și aici putem vorbi de abuz în serviciu”, a zis avocatul Florin Durgheu.

De altfel, și ANPC ar trebui să răspundă pentru ce s-a întâmplat la Ferma Dacilor pentru că instituția se referă tocmai la verificarea autorizațiilor.

De asemenea, Florin Durgheu a zis: „Nu primarul este de vină, ar fi absurd să spunem acest lucru, ci cel care are atribuțiile de control. Să ne amintim și de cazul Colectiv. Semnătura primarului era necesară, obligatorie, în schimb primarul - oricare ar fi numele lui - nu poate fi făcut responsabil pentru o neregulă cu atât mai mult cu cât nici măcar nu are atribuția de a controla. Piedone, dacă voia să controleze, săvârșea abuz în serviciu pentru că nu putea controla, în schimb, ce să vezi, semnătura lui trebuia să fie pe documente. Aceasta este incompetența intelectuală a celor care au creat astfel de prevederi legale absolut stupide. Pot intra la pușcărie oameni nevinovați. Vinovații trebuie identificați fără patimă, probleme să fie administrate cât se poate de legal, cu respectarea tuturor principiilor procesuale”.

Concluzia este clară: într-o formă sau alta, statul va plăti despăgubirile, fie că se va descoperi că este de vină ISU, fie ANPC, fie altă instituție

 

„Din nefericire nu putem exclude culpa ISU”, a mai spus avocatul.

Opt persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiului care a mistuit pensiunea Ferma Dacilor.

Printre tinerii care au murit se află o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie, fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, dar şi unul dintre copiii lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel