Data publicării:

Bombă din Al Doilea Război Mondial, detonată la o mare rafinărie din Cehia

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
O bombă aeriană britanică din Al Doilea Război Mondial a fost detonată la o mare uzină petrochimică din Cehia.

O bombă aeriană britanică din Al Doilea Război Mondial rămasă neexplodată a fost detonată în siguranţă vineri, într-o explozie controlată, la o mare uzină petrochimică din Cehia, relatează dpa, citată de Agerpres.

Explozia bombei de peste 200 kg a fost declanşată de la distanţă şi a trimis în atmosferă un nor uriaş de praf, după cum s-a putut vedea în imaginile televizate.

Bomba fusese descoperită în urmă cu o săptămână pe teritoriul rafinăriei Unipetrol din Litvinov, un oraş din nord-vestul Cehiei, aproape de frontiera cu Germania.

Tehnicienii serviciului de deminare au ridicat un perete protector înalt de 5 metri din saci de nisip în jurul bombei. De asemenea, a fost declarată o zonă de excludere pe o rază de 2 km şi au fost interzise zborurile în zonă.

Nu au existat "pagube semnificative" la infrastructura rafinăriei

Operaţia de detonare controlată a fost una complexă, având în vedere ea s-a făcut la mai puţin de 20 de metri de locul pe unde treceau conducte. După explozie, poliţia a declarat că nu au fost detectate "pagube semnificative" la infrastructura rafinăriei, însă, înainte ca operaţiunile de rafinare şi petrochimice să poate fi reluate, instalaţiile vor trebui să treacă printr-o inspecţie amănunţită.

Bomba britanică a fost descoperită pe 21 august în timpul unor lucrări de excavaţii. Ea era dotată cu un detonator chimic cu durată mare de viaţă, care este considerat deosebit de periculos date fiind impredictibilitatea sa şi procesul de îmbătrânire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel