Data publicării:
BOMBĂ cu blocurile din București. Inginer contructor: Va fi PRĂPĂD! SE SCUFUNDĂ!
Anumite blocuri din București sunt adevărate bombe.
Senatorul Marius Marinescu, la bază inginer constructor, a avertizat că multe clădiri din București se scufundă de la an la an și că reprezintă un pericol pentru locuitori, dar și pentru trecători, în cazul incendiilor sau cutremurelor.
„Pe aliniamentul albiilor și al lacurilor urbane s-au construit și blocuri care nu au respectat normativele speciale referitoare la structura de rezistență, la fundații, în terenuri umede, nisipoase. Acest lucru se întâmplă și s-a întâmplat din cauza dezvoltatorilor imobiliari care au vrut să se îmbogățească rapid și din cauza primarilor care au dat autorizații abuzive.
În timp, astfel de clădiri cu fundații instabile se înclină, se scufundă puțin, poate milimetri pe an, din cauza propriei greutăți, râurilor subterane care le mătură fundația, din cauza dezastrelor naturale: inundații, alunecări de teren, cutremure”, a spus Marinescu în exclusivitate pentru DC News.
Trecutul a demonstrat că, pe albiile râurilor și lacurilor, nu este sigur să construiești clădiri înalte
„Atenție! În situația unui mare cutremur, de peste 7,2 pe scara Richter cum a fost în 1977 sau 7,4 pe scara Richter ca în 1940, aceste blocuri vor pune în pericol viața oamenilor care locuiesc în ele sau a trecătorilor de pe trotuar, în momentul cutremurului.
La cutremurul din 1977, blocul de 7 etaje din spatele Primăriei Capitalei, de la intersecția străzilor Eforie și Berzei, s-a prăbușit luând mai multe vieți. Acest bloc avea o fundație instabilă, construită pe un teren nisipos. Imobilul se afla la mai puțin de 100 de metri de albia râului Dâmbovița”, a explicat senatorul care este, la bază, inginer constructor.
Încă din perioada interbelică se știa că este nevoie de fundații solide
„Până și în perioada interbelică, specialiștii în rezistență, în cazurile de mai sus, construiau clădiri pe fundații de piloni. Palatul Cercului Militar Național București a fost construit pe o fundație de 120 de piloni de stejar.
După cutremurul din 4 martie 1977, normativele noi, respectiv legea 8/1977, interziceau construirea imobilelor mai înalte de 20 de metri pe aliniamentele albiilor râurilor și lacurilor urbane. Cu toate acestea, după 1990 s-au construit blocuri turn în apropierea albiilor râurilor, blocuri de circa 100 m înălțime cum ar fi imobilele din cartierul Floreasca, din apropierea albiei râului Colentina”, a adăugat senatorul Marinescu.
Avertismentele senatorului
„Toate aceste blocuri pot fi o vulnerabilitate în cazul unui cutremur mare sau al unui incendiu. Ar trebui ca toate blocurile care au cel puțin 50% din durata de serviciu, adică cel puțin 50 de ani, blocuri construite pe aliniamentele albiilor râurilor și lacurilor, să fie expertizate din punct de vedere al rezistenței și consolidate acolo unde este cazul cu fonduri europene”, a încheiat Marius Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News